Utrikes

Misstänkt miljardsvindlare funnen

UTRIKES

Caracas. Venezuela ska ta över och sälja det bankföretag i landet som ägs av den bedrägerianklagade miljardären Allen Stanford. Stanford själv har varit försvunnen men hittades på torsdagen av amerikanska FBI.

Amerikanska finansinspektionen slog tidigare i veckan till mot Allen Stanfords kontor i Houston. Tillsammans med två av sina medarbetare misstänks Stanford genom påstått värdefulla obligationer ha svindlat till sig åtta miljarder dollar.

Den efterspanade miljardären har sedan en tid tillbaka befunnit sig på okänd ort men hittades på torsdagen av FBI-agenter i den amerikanska delstaten Virginia. Agenterna delgav honom misstanke om bedrägeriet men grep honom inte.

Stanfords ekonomiska imperium sträcker sig över stora delar av världen och nyheten om tillslaget spred sig snabbt, inte minst i Latinamerika där oroliga småsparare har köat utanför bankkontoren för att säkert få sina pengar.

Venezuelas beslut är enligt landets finansminister tänkt att lugna bankens kunder och se till att alla får sina pengar.

– Regeringens jobb är att undvika att den kapitalistiska krisen påverkar Venezuelas ekonomi, sade finansminister Ali Rodriguez till AFP.

Också Ecuador reagerade under torsdagen genom att ta över de Stanford-ägda bankerna i landet. Syftet är även här att skydda investerare från att förlora sina pengar vid en eventuell kollaps.

På samma sätt stoppade de peruanska myndigheterna all verksamhet på Stanfords företag i landet i väntan på resultatet av den amerikanska utredningen.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes