Utrikes

Mugabe äger miljonbostad i Hongkong

UTRIKES

London. Samtidigt som det land han leder befinner sig i ekonomisk kollaps, ska Zimbabwes president Robert Mugabe ha köpt sig ett lyxhus för nästan 50 miljoner kronor i Hongkong.

Trevåningshuset är beläget bakom höga murar i en exklusiv del av Hongkong, och Robert Mugabe uppges ha köpt det förra året i samband med att hans 20-åriga dotter började studera vid The University of Hongkong.

Uppgifterna kommer från den brittiska tidningen Sunday Times, som i sin tur citerar anonyma källor i Zimbabwe. Bland annat hänvisas det i artikeln till den person som förmedlade köpet.

Kinesiska diamanter

Enligt tidningen är miljonhuset ett av flera som Mugabe äger i Asien - detta är dock det första som hittills kunnat dokumenteras av internationella medier.

En reporter och en fotograf ska enligt Sunday Times ha försökt besöka bostaden i förra veckan, men ska då ha attackerats av personer inne i huset.

Mugabes hustru Grace har varit på flera shoppingresor i Asien, bland annat i Hongkong och Bangkok, de senaste åren. Hon lär dessutom enligt tidningen överväga att slå sig på diamanthandel i Kina.

Lyx och matbrist

I veckan fyller Robert Mugabe 85 år, och firandet kommer inte att gå i återhållsamhetens tecken. Bland annat uppges 8 000 humrar, 2 000 flaskor champagne och mängder av kaviar vara beställt till tillställningen.

"Chockerande och obscent", löd en av kommentarerna från västvärlden när extravaganserna blev kända.

Enligt en rapport från World Food Programme (WFP) i slutet av förra månaden lever sju miljoner zimbabwier i akut matbrist och dessa människor måste få hjälp för att överleva fram till skörden i april. Hjälpbehovet har dessutom ökat med 35 procent sedan i maj förra året.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes