Utrikes

Blair får Dan David-priset

UTRIKES

London. Den förre brittiske premiärministern, numera fredsmäklaren i Mellanösternkonflikten, har fått åtta och en halv miljon kronor av den Israelbaserade Dan David-stiftelsen.

Blair får priset för "sitt ledarskap på världsscenen".

I motiveringen talar Dan David-stiftelsen om Tony Blairs "fantastiska ledarskap och orubbliga beslutsamhet att hjälpa till att genomföra överenskommelser och skapa varaktiga lösningar i konfliktområden."

Nordirland och Kosovo nämns som exempel.

Blair är representant för den internationella kvartett som söker en lösning på konflikten i Mellanöstern. Kvartetten består av EU, Ryssland, USA och FN.

På sin hemsida skriver Dan David-stiftelsen att Blair har två centrala övertygelser som vägleder honom;

"Att världen gör ett misstag om den förväntar sig att USA ska lösa alla de svåra frågorna. Och att det finns vissa saker som ett land gör inom sina egna gränser som rättfärdigar ett ingripande även om handlingarna inte direkt hotar ett annat lands intressen".

En tiondel av prispengarna ska enligt statuterna gå till forskarstuderande. Resten ska enligt en talesman för Blair doneras till Blairs stiftelse för religiös förståelse och tolerans, The Tony Blair Faith Foundation.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes