Utrikes

Hopp om krigsslut efter Darfuravtal

UTRIKES

Doha. Sudans regering och regionen Darfurs mest aktiva rebellgrupp JEM skrev på tisdagen under en överenskommelse som kan bana väg för bredare förhandlingar om ett slut på det sex år långa kriget i Darfur.

Besked om överenskommelsen lämnades i måndags av Qatar, i vars huvudstad Doha de båda sidorna har förhandlat i en vecka.

– Framstegen har varit stora. . . och nu har vi en överenskommelse, sade Qatars premiär- och utrikesminister schejk Hamad bin Jassim al-Thani till pressen i Doha.

Bakom Darfursamtalen i den qatariska huvudstaden står värdlandet, FN, Afrikanska unionen och Arabförbundet. De har alla understrukit att Dohakontakterna bara har varit preliminära och avsedda att förbereda en större fredskonferens om Darfur.

– Vi hoppas få igång förhandlingar inom två veckor om bland annat vapenvila och frågor rörande fångutväxling, förklarade schejk Hamad.

2006 skrev en annan av Darfurs rebellrörelser under ett fredsavtal, men det blev kortlivat och bojkottades av JEM (Rörelsen för rättvisa och jämlikhet), som är den starkast beväpnade gerillagruppen i regionen. I maj i fjol iscensatte JEM en attack utan motstycke mot Sudans huvudstad Khartum.

Enligt FN har omkring 300 000 människor mist livet i Darfurkonflikten och flera miljoner andra drivits på flykt.

Sudan, vars president Omar al-Bashir riskerar internationell rättegång för krigsförbrytelser, bland annat folkmord, i Darfur talar om "bara" 10 000 dödade i kriget.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes