Libysk mordgåta nagel i rebellöga

UTRIKES

Stockholm. Efter mordet på rebellernas toppgeneral har många misstänkta Gaddafianhängare gripits, men rykten om att mördaren finns bland de egna vägrar klinga av.

För rebellerna som kämpar för legitimitet kan mordet bli en PR-mardröm.

När rebellernas toppgeneral Abdel Fattah Younes kropp, genomborrad av flera kulor, hittades på ett fält nära Benghazi var det ett hårt slag. Inte nog med att rebellerna förlorat sin militäre ledare - de kämpar redan i motvind för att inte ge ammunition till de kritiker som anklagar dem för bristande organisation, militärt och politiskt.

– Allt som tyder på splittring eller inre kamp i en sådan form försvagar både deras verkliga styrka och legitimitet som nya talesmän för Libyen, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet (UI).

Frankrike har bestämt sig för att ge rebellerna i Libyen motsvarande 1,6 miljarder kronor, meddelar Frankrikes utrikesminister Alain Juppé enligt nyhetsbyrån AFP. Pengarna är tidigare frysta tillgångar som tillhört Muammar Gaddafis regim. Rebellerna har lovat att använda dem till "mat och medicin" i enlighet med europeiska riktlinjer, enligt franska UD.

I går grep rebeller, i ett tillslag som krävde flera dödsoffer på båda sidor, minst 63 misstänkta Gaddafianhängare som anklagas för inblandning i mordet. Men generalens död är omgärdad av frågetecken och rebellerna ha inte lyckats stoppa rykten om att mördaren finns i de egna leden.

Younes, länge Gaddafis högra hand, kallades i torsdag hem från staden Brega, enligt The Economist anklagad för att i hemlighet förhandlat med Tripoli.

Ali Tarhouni, minister i Nationella övergångsrådet, sade i fredags att Younes dödats av rebellsoldater som skulle ta honom till ett förhör men de uppgifterna dementerades sedan av rådets ordförande Mustafa Abdud Jelil. Abdud Jelil har sedan dess kritiserat medier för "ansvarslös" rapportering.

TT