Flera döda i spansk flygkrasch

Publicerad:
Uppdaterad:

Spanien. Minst fyra personer dog då ett militärt transportflygplan kraschade i närheten av flygplatsen i Sevilla.

Flygplanet av modell Airbus A400M hade nyligen färdigmonterats i en fabrik i den andalusiska huvudstaden. Det hade ännu inte levererats till köparen utan undergick fortfarande tester.

Kraschen skedde på en åker nära två kilometer norr om flygplatsen San Pablo. Planet störtade kort efter start; det var just start och landning som övades, enligt tv-kanalen TVE. Kort före nedslaget slog det emot en pylon till en högspänningsledning.

Sex personer ombord

Det fanns sex personer ombord, enligt besked till spanska medier ett par timmar efter haveriet. Två personer flögs till sjukhus med helikopter, med mycket allvarliga skador - bland annat tredje gradens brännskador. Fyra har hittats omkomna.

En av de första personerna vid vraket sade att planet i princip "förvandlats till aska", enligt tidningen El País. På avstånd sågs en kraftig svart rökpelare stiga mot himlen.

Premiärminister Mariano Rajoy, som är på Teneriffa, har ställt in sina politiska åtaganden resten av dagen. Han uppger att alla ombord var spanjorer och anställda på Airbus.

Stort flygplan

Enligt TVE:s reporter på plats störtade planet från låg höjd på en åker inte långt från det industriområde där Airbus-fabriken ligger.

Den civila räddningstjänsten sattes in i olycksarbetet och San Pablo stängdes för trafik med följd att trafikflyg fick omdirigeras, bland annat till Málaga. Den civila flygplatsen öppnades igen på eftermiddagen.

Propellerflygplanet A400M är det största i sitt slag och började tillverkas 2011 efter ett tidigare slutet avtal mellan sju länder - däribland Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Spanien - som kommit överens om att köpa 180 exemplar.

TT

Publicerad: