Utrikes

Gatustrider i ukrainska Debaltseve

UTRIKES

Ukraina. Våldsamma gatustrider rasar i Debaltseve och proryska rebeller uppges bryta sig allt längre in i staden. Efter bara tre dagar står den överenskomna vapenvilan i Ukraina inför kollaps.

Med handeldvapen, raketgevär och granatkastare stormade rebellerna på tisdagen för första gången ukrainska ställningar inne i Debaltseve, där drygt 8 000 omringade ukrainska soldater försökt hålla tillbaka separatisterna.

– Det finns skadade och döda men vi kan ännu inte bekräfta antalen eftersom striderna fortfarande pågår, säger den lokala biträdande polischefen Ilja Kiva i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Alexander Motuzjanik, en talesman för de ukrainska styrkorna, bekräftar på eftermiddagen svensk tid att strider pågår och att rebeller stormat deras ställningar.

– Grupper av rebellsoldater har trängt in i själva staden, säger han.

Separatister uppger för ryska nyhetsbyråer att de från öster gått in i Debaltseve och tagit över stora delar av staden. Påståendena har dock inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Ett vittne nära frontlinjen vittnar för nyhetsbyrån Reuters om granatexplosioner var femte sekund och svart rök som stiger över staden.

Vägrar sluta strida

Striderna sargar svårt eventuella förhoppningar om att vapenvilan som trädde i kraft i söndags kan stoppa konflikten. Separatisterna framhåller att vapenvilan inte gäller Debaltseve, där de drivit sin offensiv vidare

Förutsättningen för en varaktig fred har hela tiden varit omgärdad av tvivel men få väntade sig hur intensiv eskaleringen i Debaltseve skulle bli. Den ukrainska regeringen i Kiev och dess västallierade har uttryckt oro för att separatisterna och Ryssland vill vinna ytterligare territorium, och tillsammans anklagar de rysk militär för att direkt stödja rebellerna, något Ryssland förnekar.

Denis Pusjlin, en ledande separatistgestalt, säger till Reuters att de inte tänker sluta strida om Debaltseve, och att målet är att "förstöra fiendens stridsställningar".

"Ytterligare eskalering"

Enligt det internationellt medlade avtalet skulle de stridande under tisdagen ha börjat dra tillbaka sina tunga vapen från fronten, men parterna skyller på varandra och anser att man inte kan dra undan några vapen så länge beskjutning pågår.

– Världens förhoppningar om fred håller på att förstöras, säger Valerij Chalij, den ukrainska presidentstabens biträdande chef till AFP.

– Den här utvecklingen leder till ytterligare eskalering.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes