Utrikes

Dansk polis söker vittnen

UTRIKES

Köpenhamnsterror. Den danska polisen vädjar till allmänheten om fler uppgifter om attentatsmannen dagen för dådet i Köpenhamn. På onsdagen samlades hundratals sörjande när Dan Uzan begravdes på den judiska begravningsplatsen.

– Hela den judiska församlingen är i chock över att terrorn kunde drabba Danmark, men vi är samtidigt mycket rörda över allt stöd vi fått, säger Dan Rosenberg Asmussen, ordförande för judiska församlingen i Köpenhamn, till Extra Bladet.

Säkerheten var höjd i samband med begravningen. Tungt beväpnad polis fanns på plats och prickskyttar var utplacerade på taken i grannskapet.

Uzan föll offer för terroristens kulor när han vaktade synagogan på Krystalgade.

– Det var en tråkig begravning men också begravning som skänker styrka till alla, säger rabbinen Jair Melchior till nyhetsbyrån Ritzau.

Vittnen söks

Polisen i Köpenhamn söker samtidigt efter nya vittnen och släpper nya bilder på gärningsmannen Omar Abdel Hamid el-Hussein, tagna av en övervakningskamera på lördagskvällen, mellan de två attentaten.

"Vi är mycket intresserade av att komma i kontakt med vittnen som kan ha observerat och eventuellt filmat gärningsmannen under hans

flykt mellan Krystalgade, Peder Hvitfeldts Stræde, Kultorvet, Frederiksborggade och vidare, troligen mot Nørrebro", skriver polischefen Jørgen Skov i ett uttalande.

Två vapen

Fler uppgifter om dådet har också släppts under dagen. Sammanlagt avlossades 40 skott, vid kulturhuset Krudttønden, mot synagogan samt vid Nørrebro-adressen där el-Hussein till slut sköts ihjäl av polisen, skriver AFP.

I kulturhuset deltog bland andra den svenske konstnären Lars Vilks i ett debattmöte.

Bara vid Krudttønden, där en 55-årig man miste livet, avlossade el-Hussein 28 skott med ett så kallat M95-gevär. Den tekniska utredningen visar att han använde två olika pistoler vid synagogan.

Det är nu fastslaget att det var 22-årige el-Hussein som genomförde helgens dåd.

Drottningen: Det blev vi

Den danska drottningen Margarethe konstaterar att helgens terrordåd skakat hennes hemland:

– Det har utan tvivel satt djupa spår i oss alla. Men realistiskt sett, efter det som skedde i Paris, frågade vi oss själva om det skulle bli vi härnäst. Det blev vi.

Drottning Margarethe syftar på terrorattacken mot satiriska magasinet Charlie Hebdo då tolv personer sköts ihjäl. Fyra i gisslan i en judisk livsmedelsbutik dödades också under Paris-angreppet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes