Nystart utan nyheter i Saudiarabien

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Nytt kapitel, men inga överraskningar väntas efter tronskiftet i Saudiarabien.

Människorättsgrupper uppmanar kung Salman att respektera mänskliga rättigheter och driva på för reformer.

Ingen landssorg. Inga spontana sammankomster på gatorna. Inte ens flaggor på halv stång. Livet fortsatte sin gilla gång i Saudiarabien på fredagen, trots att landet fått ett nytt styre. Den framlidne kung Abdullah var populär hos undersåtarna, men offentliga sorgeyttringar betraktas som synd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Business as usual"

Och landet lär fortsätta i samma riktning även framöver, med Salman vid rodret och halvbrodern Muqrin som ny kronprins. Kontinuitet är ledordet för styret, som hållits inom samma familj sedan landet grundades 1932.

– Jag skulle tro att det blir "business as usual". Saudiarabien generellt vill ha status quo eller om möjligt förbättrade relationer. Dessutom har kungen inte all makt själv, utan det är fortfarande familjen som bestämmer, säger Thord Janson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Resonemanget bekräftas av kung Salman, som uppges vara i övre 70-årsåldern, i ett direktsänt tv-tal där han försäkrade att inga större förändringar väntar.

Internationell kritik

Men den väg som landet valt är inte problemfri. Trots att kung Abdullah ansågs vara något av en moderat reformvän, är situationen gällande mänskliga rättigheter allvarlig. Kvinnor diskrimineras, står under manligt förmyndarskap och har begränsad rätt till arbete. Antalet verkställda dödsstraff har ökat på senaste år - oftast utförda via halshuggning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Abdullah lyckades inte nå varaktiga förbättringar med sina reformer, enligt Human Rights Watch. Organisationen uppmanar kung Salman att sätta stopp för "förföljelsen av oliktänkande och minoriteter" och föra landet framåt i rättighetsfrågor.

Trots omfattande internationell kritik har många västerländska ledare förblindats av landets oljetillgångar och blundar för brotten mot de mänskliga rättigheterna, enligt Amnesty International.

– Den saudiska regimen tycks vara okänslig inför mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet. Tyvärr skyddas de av många västländer eftersom de har olja, säger generalsekreterare Salil Shetty till AFP.

Enkel begravning

Från omvärlden ramlade kondoleanserna in för att hedra kungen som avled efter en tids hälsoproblem, omkring 90 år gammal. Saudiarabien har samarbetat med USA i kampen mot jihadistgrupper och president Barack Obama beskriver Abdullah som en högt värderad allierad.

Flera utländska dignitärer fanns också på plats i Riyad för att vid en enkel ceremoni ta ett sista farväl. Nu väntar ett nytt kapitel.

– Det finns en stark opinion i landet som tycker att kungahuset drivit moderniseringen för långt. Den nya kungen kommer nog att avvakta och känna in läget, säger Janson.

TT

Publicerad: