Utrikes

Fred i Ukraina temat i München

UTRIKES

Münchenmöte. Tysklands förbundskansler Angela Merkel satte agendan för säkerhetskonferensen i München när hon och Frankrikes president François Hollande åkte till Moskva med ett nytt fredsinitiativ. Ukraina-konflikten blev säkerhetskonferensens glödheta ämne, men positionerna verkar lika låsta som tidigare.

Merkel kom till München direkt från Moskva där hon i fredags tillsammans med Hollande förde samtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Natos militäre chef Philip Breedlove anser att västländerna inte bör utesluta möjligheten att sända vapen och annan militär utrustning till den ukrainska armén för att bekämpa de proryska separatisterna i landets östra del.

Men Merkel stödjer inte den uppfattningen:

– Jag kan inte föreställa mig en situation där bättre utrustning för den ukrainska armén skulle imponera så på president Putin att han tror att han ska förlora militärt.

Väldigt olika

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hade överläggningar under 40 minuter med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i anslutning till München-konferensen.

– Det är helt klart att vi bedömer situationen i Ukraina väldigt olika, sade Stoltenberg efteråt.

Lavrov uttryckte optimism om att den nya planen som utarbetats av Moskva, Berlin och Paris ska få slut på Ukraina-konflikten.

– De här samtalen kommer att fortsätta som ni vet, vi tror att det finns alla möjligheter att nå ett resultat och komma överens om rekommendationer som tillåter parterna att lösa upp den här konfliktknuten, sade han.

Ställer krav

Ukrainas president Petro Porosjenko visade i München upp ryska soldaters id-handlingar som bevis för "Moskvas närvaro" i hans land.

– Hur mycket bevis behöver världen fortfarande för att inse det uppenbara faktum att det finns en utländsk militär på Ukrainas suveräna territorium? frågade han.

Han förklarade också att Ukraina inte kommer att acceptera några förändringar av den så kallade demarkationslinjen som fastställdes i fredsuppgörelsen i Minsk. Han sade att uppgörelsen kan fungera endast om samtliga tolv element i den respekteras.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes