Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Nyval hägrar i krigshärjat Ukraina

Publicerad 2014-07-27

Stockholm. Sedan regeringen i Kiev kollapsat står det krigshärjade Ukraina troligen inför nyval.

Det skulle befästa västorienterade politikers maktposition.

Lite drygt fem månader efter massakern kring Självständighetstorget (Majdan) i centrala Kiev har Ukraina hamnat inför ett inrikespolitiskt vägskäl. Samlingsregeringen som tog över makten sedan den Moskva-trogne president Viktor Janukovytj flydde landet i februari har kollapsat.

Detta kan vara första steget mot nyval till Ukrainas parlament, Rada. Enligt en företrädare för valmyndigheten i Kiev kan valet som tidigast hållas i oktober, om situationen i östra Ukraina utvecklas i rätt riktning.

De pådrivande bakom nyvalet hoppas det ska resultera i ett mer reformvänligt parlament med folklig förankring och rensat från politiker med rötter i Janukovytj-eran.

Frontfigur har avgått

Högerextrema Svoboda och den före detta boxaren Vitalij Klitjkos parti Udar var först ut med att lämna den blocköverskridande regeringsalliansen. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk, en frontfigur i den så kallade Majdan-rörelsen och lierad med den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko, meddelade därefter i ett känsloladdat tal att han avgår.

Ukrainas parlament ska fatta beslut om Jatsenjuks avskedansökan på torsdag. Godkänner de hans avgång har de en månad på sig att enas om en ny regering. Lyckas de inte kan president Petro Porosjenko, chokladkungen, efter bara några månader vid makten utlysa nyval i ett till synes gynnsamt opinionsläge.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt välkomnar ett nyval i en kommentar på Twitter, där han beskriver valet som nödvändigt för att stärka parlamentets demokratiska mandat.

Ukrainas regering har efter Jatsenjuks avhopp utnämnt Volodymyr Hrojsman till tillförordnad premiärminister. Hrojsman var tidigare borgmästare från Vinnytsia i västra Ukraina, samma stad som Porosjenko växte upp i.

Blodiga strider

TT träffade Hrojsman, en partipolitiskt obunden 36-åring, i Kiev i våras. Då var han ansvarig för den känsliga frågan om mer självstyre för de 25 ukrainska oblast (län) som finns kvar sedan Krim och Sevastopol annekterats av Ryssland.

Hrojsman beskrev då Ukraina som ett plundrat land efter åratal av korruption och rysk aggression, som behövde decentralisering utan federalism.

– Läget är mycket komplicerat. Hotet mot Ukraina är både inhemskt och från utlandet, sade han.

Sedan TT-intervjun har konflikten radikaliserats, med nedskjutningen av Malaysia Airlines-planet, som krävde nästan 300 dödsoffer. I striderna i östra Ukraina uppges samtidigt totalt över 500 civila och 300 militärer dödats.

TT