Utrikes

Köpenhamn: Detta har hänt

UTRIKES

Danmark. Lördag:

15.33: Ett möte i kulturhuset Krudttønden i Østerbro, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray deltar, beskjuts. Uppemot 40 skott ska enligt uppgift ha kommit in genom ett fönster. En 55-årig man som passerade utanför skjuts ihjäl och tre poliser skadas. Gärningsmannen flyr i bil som senare påträffas ett par kilometer därifrån.

16:15: Den man som polisen senare pekar ut som huvudmisstänkt kommer till en adress i Nørrebro i taxi. 16:37 kommer han ut igen, visar analyser av övervakningskameror senare. Polisen sätter platsen under bevakning vid 23-tiden. Mannen är här fortfarande oidentifierad.

19:30: Polisen efterlyser en man, 25-30 år gammal. Han uppges ha haft med sig ett maskingevär.

Söndag:

01.00: En man öppnar eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En ung judisk man som stod vakt utanför synagogan träffas i huvudet och dödas. Två poliser skadas, men inte livshotande. I synagogan pågick en bar mitzva.

04:50: Den misstänkte kommer till adressen i Nørrebro. Polisen uppger att de ropar till mannen, som öppnar eld. Poliserna skjuter tillbaka och dödar mannen.

08:00: Vid en kort pressträff berättar spaningsledningen att den dödade mannen tros vara den skyldige till attackerna vid såväl Vilksmötet som synagogan.

Källa: Köpenhamnspolisen, Ritzau.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes