Gripen hade kontakt med Paris-bröder

Stockholm. En fransman som sitter gripen i Bulgarien misstänks för kontakter med förra veckans attentatsmän i Paris.

Upp till sex andra sammansvurna kan vara på fri fot, uppger poliskällor.

"Vi är i krig mot terrorismen" säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

Fransmannen i Bulgarien greps den 1 januari, när han försökte ta sig till Turkiet, säger åklagare i Sofia till nyhetsbyrån AFP. Han ska tidigare, medan han var kvar i Frankrike i december, "flera gånger ha haft kontakt med en av de två bröderna, Chérif Kouachi", som i förra veckan utförde terrordådet mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att "vi är i krig mot terrorismen" i ett tal i parlamentet.

Flickvän

Enligt franska poliskällor ska de tre gärningsmännen ha tillhört en terroristcell som sammanlagt kan ha haft upp till tio medlemmar. Fem till sex av de misstänkta medhjälparna tros vara på fri fot, rapporterar flera medier som hänvisar till nyhetsbyrån AP.

Under tre dygn dödades sammanlagt 17 människor, förutom gärningsmännen Amedy Coulibaly och bröderna Chérif och Saïd Kouachi.

En annan person som beskrivits som misstänkt är Hayat Boumeddiene, flickvän till Coulibaly. Även hon rapporteras ha rest till Turkiet före attentaten, och ska därifrån ha lyckats ta sig till Syrien.

Kunde inte fly

Ett av dödsoffren för attacken mot en judisk livsmedelsbutik i fredags var Yohan Cohen som försökte ta vapnet från Coulibaly, berättar en överlevare.

– Men (Coulibaly) var snabbare och sköt honom i halsen. Den stackars mannen bara föll ihop, säger Sophie till den franska radiokanalen Europe 1, enligt AFP.

En annan av de kidnappade som försökte fly sköts i ryggen av 32-åringen, berättar hon.

Redan när hon var på väg in i butiken såg hon en livlös kropp ligga på golvet, men kunde inte fly.

– När jag insåg vad som hänt lyfte jag huvudet och såg terroristen, som sade åt mig: "Kom in hit, nu!" Jag kunde inte backa, jag stod mitt i entrén och var tvungen att gå in. Det kändes som en dålig film.

TT

Publisert: