Saudiska kvinnor ska få ta MC-kort

UTRIKES

Saudiarabien. Förutom att saudiska kvinnor kommer att få köra bil ska de även tillåtas ta körkort för både motorcykel och lastbil.

Det historiska beslutet kommer tre månader efter att det ärkekonservativa kungadömet i ett dekret beslutade att kvinnor från och med juni nästa år ska få tillåtelse att köra. Saudiarabien är det enda land i världen som förbjuder kvinnliga förare.

Bilar som framförs av kvinnor kommer inte att utrustas med särskilda nummerplåtar, enligt den saudiska nyhetsbyrån. Däremot kommer kvinnliga förare som är inblandade i olyckor eller begår trafikbrott att prövas i särskilda domstolar som styrs av kvinnor.

Kampanjen för att ge kvinnor rätt till körkort har pågått länge, bland annat med namninsamlingar och via sociala medier. Kvinnliga aktivister har gång på gång genomfört aktioner, då de satt sig bakom ratten och sett till att deras körning uppmärksammats. De saudiska kvinnornas strid för större rättigheter förs också på andra plan. Ett av kraven är att de ska slippa obligatoriet att ha en manlig förmyndare.

TT-AFP