Framsteg men ingen lösning i Venezuela

UTRIKES

Venezuela. Representanter från Venezuelas socialistiska regering och landets opposition lyckades inte komma överens under förhandlingarna i Dominikanska republiken. Parterna har beslutat att mötas igen om två veckor.

Parterna träffades för första gången i helgen, sedan de regimkritiska protesterna i Venezuela eskalerade för några månader sedan, i hopp om att förhandla fram en lösning på landets ekonomiska och politiska kris.

"Regeringen och oppositionen meddelar att det har gjorts stora framsteg i arbetet med att nå en överenskommelse", sade parterna i ett uttalande efter det två dagar långa mötet. De skriver att det finns en "stark vilja" att få till en lösning.

Löfte om fritt val

Flera medlingsförsök har misslyckats de senaste åren. Oppositionen har tidigare anklagat landets president Nicolás Maduro för att köpa sig tid genom förhandlingarna, samtidigt som Maduro sagt att oppositionen föredrar våld framför dialog.

Oppositionens främsta krav är en garanti för att nästa års val blir fritt och rättvist. Den vill se att flera hundra fängslade aktivister släpps och att kongressen, där oppositionen har majoritet, respekteras.

En annan fråga som oppositionen prioriterar är att internationell humanitär hjälp ska släppas in i landet och underlätta för människorna som lever under svåra förhållanden. I Venezuela råder den största ekonomiska krisen i landets moderna historia, med stor brist på bland annat mat och mediciner.

"Svår process"

Maduro kräver att oppositionen arbetar för att de amerikanska sanktionerna mot landet lyfts och att kongressen, där oppositionen har majoritet, stödjer hans plan på att försöka lösa Venezuelas enorma utlandsskuld.

– Den här processen är svår, tuff och full av debatt och konfrontation, säger oppositionsledaren Julio Borges. Han lägger till att han hoppas att parterna kan komma närmare en lösning den 15 december, när förhandlingarna återupptas.

TT-Reuters-AFP