Första Londontåget framme i Kina

Publicerad:

Kina. Ett tåg kommer lastat, med whisky, vitaminer och andra förnödenheter. Efter 1 200 mil genom ett tiotal länder är historiens första direkttåg från Storbritannien till Kina framme. Linjen är en symbol för "nya Sidenvägen".

Kinesiska medier rapporterade den gångna veckan att tåget London-Yiwu hade passerat det mytomspunna bergspasset Alataw - på engelska känt som Dzungarian Gate - från Kazakstan till Kina. Och någon dag senare angjordes enligt nyhetsbyrån AFP slutdestinationen Yiwu, söder om Shanghai vid landets sydöstra kust.

"Den 12 000 kilometer långa resan går genom nio länder under 18 dygn", skriver nyhetsbyrån Nya Kina. Den kinesiska pr-sajten China Icons har lagt ut en slags reseberättelse från rutten, som förklaras innehålla "i stort sett vartenda landskap och varje klimat man kan tänka sig".

Godstågen ska nu gå i reguljär trafik med varor mellan London och Yiwu. Transporterna blir mycket snabbare än med fartyg, och rejält billiga jämfört med flyg.

En biljon dollar

För kinesernas del är det en mindre bit i ett stort pussel. Redan för fem år sedan invigdes en liknande tåglinje mellan Kina och Duisburg i Tyskland. Och förutom de nordliga rutterna - norr om Svarta och Kaspiska haven - satsar man på sydligare förbindelser via Pakistan, Iran och Turkiet.

Kina betalar inte allt, men lockar fattiga grannländer med att man står för mycket av byggkostnaderna i utbyte mot lån eller exempelvis mark- och mineralrättigheter.

Satsningarna på en ny Sidenväg kallas av Peking-regimen för "Ett bälte och en väg". Sedan den presenterades av president Xi Jinping hösten 2013 undertecknades på tre år kontrakt värda mer än 1 biljon USA-dollar (9 000 miljarder kronor). Som Kina ser det ingår ett 60-tal länder i projektet, och exporten till den regionen har nu gått om motsvarande affärer med EU och USA, rapporterar Svenska Dagbladet.

Putin kommer

I mitten av maj har Xi kallat till stort toppmöte i Peking för att diskutera hur man ska gå vidare. En rad världsledare kommer, exempelvis Rysslands president Vladimir Putin, Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Men kanske lika intressant är vilka som inte är bjudna, eller av annan anledning inte åker till Peking. Från västvärldens stormaktsklubb G7 - där Japan ingår bredvid de dominerande länderna i Europa och Nordamerika - kommer som det ser ut nu bara Italiens premiärminister Paolo Gentiloni.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN