Nu väljs USA:s president på riktigt

UTRIKES

USA. I morgon samlas USA:s elektorer för att formellt utse näste president. De brukar rösta i enlighet med resultatet i sin hemstat, men efter kontroversielle Donald Trumps seger i presidentvalet har invändningar rests mot det gamla systemet.

De 538 elektorerna möts i delstaternas huvudstäder och i Washington DC. Deras omröstning brukar mest ses som formalia, men i ljuset av frågetecken kring Trumps kvalifikationer har de hamnat i fokus. Lägg därtill uppgifterna om att ryska hackare kan ha påverkat presidentvalet samt det faktum att demokraten Hillary Clinton fick över 2,8 miljoner fler röster och ändå förlorade. Men utsikten att någon annan än Trump skulle väljas till president är minimal.

– Det är väldigt osannolikt, konstaterar Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det finns alltid några som går emot resultatet i sin hemstat men det är inte troligt att så många skulle byta sida.

Lämplig kandidat?

För att vinna omröstningen krävs majoritet, det vill säga minst 270 av elektorsrösterna. Om alla röstar i linje med valresultatet i sin hemstat vinner Donald Trump bekvämt med stöd av 306. För att ändra utgången krävs således minst 37 "otrogna" elektorer, något som vore en sensation. Flera amerikanska medier har gjort rundringningar till elektorer och spår att det inte kommer att ske.

Larry Lessig, professor i juridik vid ansedda Harvard University och rådgivare till flera elektorer, säger dock till tv-kanalen NBC att ett 20-tal kan komma att byta sida. Till exempel har en elektor i Texas sagt att han inte tänker rösta på Trump på grund av dennes bristande utrikespolitiska erfarenhet. En annan elektor i samma delstat har avsagt sig uppdraget.

29 delstater uppges ha lagar som binder elektorerna vid hemmaresultatet, men straffen för att bryta mot dessa är inte särskilt hårda. Många elektorer har fått brev och telefonsamtal med uppmaningar om att byta sida, på vissa platser rapporteras elektorer ha gått till domstol och begärt att få slippa att följa hemstatens resultat.

Underskrifter

På aktivismplattformen Change.org har nu över 4,9 miljoner människor skrivit under en uppmaning till elektorerna att "följa sitt samvete" och välja Hillary Clinton till president - främst i de 14 delstater där elektorer kan göra så helt utan straff.

Att det gamla elektorssystemet är komplext när det jämförs med moderna majoritetsval råder det inget tvivel om.

– Elektorssystemet är en del av den stora kompromissen rörande relationen mellan stora och små delstater - som ska garantera att de små också kommer till tals. Stora invändningar har framförts, men det är inte sannolikt att valsystemet kommer att ändras, säger Blanck.

TT