Ryssvänlig oljechef blir utrikesminister

UTRIKES

USA. Han leder ett av världens största energibolag och har varit nära vän med Rysslands president Vladimir Putin i flera år. Donald Trump nominerar Rex Tillerson, vd för oljejätten Exxon Mobil, till posten som USA:s utrikesminister.

"Hans orubblighet, breda erfarenhet och djupa förståelse för geopolitik gör honom till ett utmärkt val av utrikesminister. Han kommer att bidra till regional stabilitet och fokusera på USA:s viktigaste nationella säkerhetsintressen", säger Trump i ett uttalande från sitt övergångsteam.

Tillerson har ingen politisk eller diplomatisk erfarenhet men har hyllats för sitt ledarskap och sin förhandlingsförmåga.

– Han är mycket mer än en näringslivschef, han är en spelare i världsklass, sade den tillträdande presidenten Donald Trump till tv-kanalen Fox News i helgen.

– Och för mig är det en otrolig fördel att han känner många av spelarna. . .  han gör enorma affärer i Ryssland.

Intressekonflikt?

Tillerson har bland annat rekommenderats av tunga ex-utrikesministrar som Condoleezza Rice och James Baker. Men kritiker i amerikanska medier poängterar att jobbet som utrikesminister - där aspekter som konflikter, migration, terrorism och folkhälsa måste vägas in i varje beslut - skiljer sig radikalt från affärsmannens vardag.

Och Texasfödde Tillersons nära relation med Putin, som han enligt egen utsago känt sedan 1999, oroar många. 2013, två år efter att Exxon Mobil ingått ett partnerskap med den ryska energijätten Rosneft, tilldelade Putin Tillerson den höga utmärkelsen Vänskapsorden.

– Jag stödde partnerskapet mellan Exxon Mobil och Rosneft till en början, berättar statsvetarprofessorn Michael McFaul, som var USA:s Rysslandsambassadör mellan 2012 och 2014, för tv-kanalen NBC

– Men sedan gick Ryssland in i Ukraina, man annekterade Krim. . . Jag anser att Obamaregeringen gjorde rätt som utfärdade sanktioner gentemot ryska bolag, inklusive chefen för Exxons partner Rosneft,

Sanktionerna kan inte hävas på grund av "ekonomiska intressen", Ryssland måste ändra sig, anser McFaul och pekar därmed på en potentiell intressekonflikt för den presumtive utrikesministern.

Livlig debatt

Flera ledande republikaner, bland dem senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain, har uttryckt tveksamhet eller vill veta mer om Tillersons relation till Ryssland. Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, räknar med en livlig diskussion i senaten som måste godkänna utnämningen.

– Men många republikaner kommer att stödja honom, eftersom det är en republikansk president som har nominerat honom. Att frondera mot sitt eget partis nominering, det är mycket ovanligt.

Nomineringen av Tillerson är, enligt Blanck, ett exempel på att Trump vill föra in "affärsvärldens beslutskultur" i politiken och diplomatin.

För klimatavtal

Men där Tillerson sannolikt delar Trumps vurm för Moskva så skiljer han sig på andra områden. Tv-kanalen CNN beskriver honom som frihandelsvänlig och understryker att han - till skillnad från många i sin bransch - anser att människan ligger bakom klimatförändringarna. Han uppges vara för såväl Parisavtalet som en skatt på koldioxidutsläpp.

TT