Poliser dömda i utredning av mordet på Bhutto

Av: 

TT-AFP

Pakistan. De första domarna i utredningen av mordet på Pakistans expremiärminister Benazir Bhutto 2007 har fallit. Två poliser döms båda till 17 års fängelse för att ha röjt upp på mordplatsen, bara två timmar efter det dödliga attentatet.

En FN-utredning har tidigare dömt ut polisens agerande på brottsplatsen som oförenlig med pakistansk polispraxis. De två poliserna är de första som döms i utredningen av mordet på Bhutto.

Samtidigt deklarerar en pakistansk antiterrordomstol formellt att den forne militärdiktatorn tillika expresidenten Pervez Musharraf avvikit från utredningen. I och med det kan 74-årige Musharraf gripas och ställas inför rätta, om han återvänder till Pakistan. Domstolen har också beordrat att Musharrafs egendom konfiskeras.

Musharraf åtalades 2013 för mordet på sin politiske rival, men befinner sig i självvald exil i Dubai i väntan på rättegång sedan han getts tillstånd att av hälsoskäl lämna Pakistan 2016.

Ytterligare fem personer, anklagade för delaktighet i en konspiration för att döda Bhutto, frias helt.

Benazir Bhutto var den muslimska världens första demokratiskt valda kvinnliga premiärminister. Hon sköts i huvudet under ett valmöte i Rawalpindi 2007.

Publisert:

LÄS VIDARE