Mélenchon tar upp striden med hologram

Publicerad:

Frankrike. Temperaturen stiger ytterligare i den franska valkampanjen sedan vänsterns Jean-Luc Mélenchon på allvar klivit upp i slutstriden.

Tillsammans med sina hologram laddar han nu för en sjusärdeles valspurt.

Nästa tisdag valtalar den 65-årige vänsterledaren i Dijon. Och samtidigt i Nantes. Och i Nancy, Clermont-Ferrand, Montpellier, Grenoble och till och med Le Port på Réunion i Indiska oceanen.

Med hjälp av sex hologram är det tänkt att Mélenchon - vars äkta vara framträder i Dijon - på allvar ska kunna utmana valfavoriterna Marine Le Pen från Nationella fronten och förre ekonomiministern Emmanuel Macron.

Trenden är åtminstone stigande. Starka insatser i valdebatterna har i den senaste opinionsmätningen fört honom förbi högerkandidaten François Fillon inför nästa veckas presidentval.

"Väldigt förändrande"

EU-parlamentskollegan Malin Björk (V) ser det delvis som en följd av svaga motståndare - men också en önskan om något nytt.

– Jag tror att folk vill ha förändring och ser att det behövs förändring. Och han står ju för en typ av förändring som inte är att vi ska gå in i framtiden baklänges, som Marine Le Pen vill, säger Björk.

Björk ingår i samma EU-parlamentsgrupp, vänsterns GUE/NGL, som Mélenchon.

– Han står ju för att vi ska satsa på social sammanhållning och investera i det gemensamma, en ekologisk framtid, en mer jämlik framtid. Och jag tror faktiskt att folk skulle vilja leva i en sådan framtid.

Enligt henne bryter Mélenchon med en utveckling som oroar folk.

– Trots att han är 65 år gammal så är hans politiska lösningar, i ett franskt politiskt klimat, väldigt förändrande, säger Björk.

Oroliga ekonomer

I finansvärlden har dock vänsterledarens frammarsch mötts med stor nervositet.

– En absolut katastrof för Frankrike, säger Pierre Galtez, chef för företagarförbundet Medef, till radiokanalen Europe 1, om tanken på en finalomgång mellan Mélenchon och Marine Le Pen.

Malin Björk (V) tror ändå att Mélenchon kan gå hela vägen.

– Det vore en skräll - men varför inte?

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN