Spänd väntan på Nordkoreas Guamplan

Nordkorea. I skuggan av de senaste dagarnas ordkrig filar Nordkorea på en attackplan mot Guam - en strategi som diktaturen sagt ska vara färdig i dagarna. Samtidigt hävdar Sydkorea att grannen ännu inte har tekniken för ett robotanfall mot den amerikanska kontinenten.

Nordkorea klarar fortfarande inte att skjuta i väg en robot som kan flyga ut och återvända in i atmosfären utan att gå sönder, enligt Sydkoreas vice försvarsminister. Det är nödvändigt om en robot - och dess kärnstridsspets - ska kunna nå den amerikanska kontinenten med dess stora städer.

– Vi tror inte att de har nått den punkten än men det är sant att de närmar sig. Vi kan inte säga exakt när det sker, men det kommer att ta minst ett eller två år till, säger vice försvarsministern Suh Choo-Suk i en tv-intervju som återges av nyhetsbyrån Reuters.

Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD) i Stockholm, gör samma analys.

– De har testat med olika vinklar på robotarna. Men vi har inte sett några lyckosamma tester, säger han till TT.

"Inser konsekvenser"

Det råder mindre tvivel om att landets medeldistansrobotar kan nå Stillahavsön Guam, som är ett amerikanskt territorium med flera militärbaser. I förra veckan sade Pyongyang att man i mitten av augusti kommer att ha en färdig plan som går ut på att skicka fyra medeldistansrobotar över Japan med mål inom fyra mil från Guam. Men Swanström ifrågasätter vad Nordkorea menar med de hotfulla orden - utöver att visa att man inte räds USA.

– Personligen tror jag inte att de kommer att anfalla Guam, för de inser konsekvenserna. Varje attack mot Guam kommer att ses som en aggressiv handling av USA, säger Swanström.

Det betyder i klartext att robotar kommer att skjutas ner. Möjligen skulle också president Donald Trump kunna fatta beslut om vedergällning. Den militära och politiska vinningen för Nordkorea är försvinnande liten i ett sådant scenario. Dessutom är det mycket farligt.

Sänkte sig

Att Trump sagt att hot från Nordkorea kommer att mötas med "eld och raseri", och därmed använder samma retorik som diktatorn Kim Jong-Un tycker Swanström är en dålig strategi.

– Det borde ha varit försvarsministern som sade att "vi hör er men ni vet vad konsekvenserna blir". Nu gav sig Trump in i en diskussion som skapar en negativ utveckling, han sänkte sig till Kims nivå.

Utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis har möjligen tänkt samma tanke. I en debattartikel i The Wall Street Journal skriver de att de inte vill åsamka Nordkoreas lidande befolkning någon skada och att målet med USA:s "fredliga press" gentemot Pyongyang är en koreansk halvö utan kärnvapen.

Oro på Guam

På måndagen reste USA:s högste militärchef Joseph Dunford till Sydkorea för överläggningar. Samtidigt meddelade Kina, som historiskt stått på Nordkoreas sida, att man börjat implementera de senaste FN-sanktionerna och slutat importera järn, fisk och skaldjur från landet.

Och från Guam, vars befolkning de senaste dagarna fått flygblad med råd om hur de ska agera vid ett anfall, rapporterar flera medier om oro och rädsla.

TT

Publisert: