Fredspristagare kritiserar Trumps Iranpolitik

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2017-10-14

USA/Iran. USA:s president Donald Trumps sågning av Iranavtalet ökar risken för att kärnvapen ska användas, anser fredspristagaren ICAN.

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry anklagar Trump för att skapa en internationell kris.

– President Trumps försök att bryta upp Iranavtalet, trots det faktum att IAEA upprepade gånger har intygat att Iran följer sina åtaganden, är en chockerande påminnelse om det omedelbara kärnvapenhot som världen nu står inför, säger Beatrice Fihn, som är generalsekreterare för Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

Reaktionerna från omvärlden har varit kraftiga efter att Trump presenterat sin nya Iranstrategi. Presidenten anklagade Iran för att ha brutit mot avtalet, men avstod från att begära att sanktioner ska införas.

I kongressens händer

I stället bollade han över den politiskt glödheta frågan till kongressen, som nu har två månader på sig att avgöra om sanktioner ska införas, vilket i praktiken skulle innebära att USA drar sig ur hela avtalet.

"President Trumps beslut i dag är farligt. Han skapar en internationell kris", anser USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, som var med och förhandlade fram uppgörelsen.

"Vad vi sett i dag saknar sunt förnuft och strategiskt tänkande, för att inte tala om mognad. Kongressen får nu en chans att vara den vuxna i rummet och agera i enlighet med USA:s verkliga säkerhetsintressen. Nationens och världens ögon vilar på er", skriver Kerry i ett uttalande på Twitter.

Applåder från Israel

Samtliga länder bakom avtalet - utom USA och Kina - har kritiserat Trumps utspel och intygat att de står fast vid det. Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att Trumps "besked i nuläget inte påverkar överenskommelsen, som fortsatt är giltig".

Från Israels regering möts däremot den hårdare linjen mot Iran med applåder.

– President Trump har just skapat en möjlighet att få ordning på det här dåliga avtalet, att tvinga tillbaka Irans aggression och konfrontera landets kriminella stöd till terrorism, säger premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt AFP.

TT

Följ ämnen
Donald Trump