Många kvar på sjukhus efter bildåd i Melbourne

UTRIKES

Australien. Människor i Melbourne i Australien är lättade över att mannen som körde rakt in i en folkmassa inte bedöms vara terrorist.

– Det känns bra att höra, även om det är sorgligt med alla skadade, säger Melbournebon Georgia Dovudas.

Ett hundratal personer skyndar över den livliga korsningen varje gång trafikljusen slår över till grönt, och bilarna stannar för att släppa över dem. Det gjorde inte den vita stadsjeepen en dag tidigare.

– Jag blev chockad när jag hörde vad som hänt. Hur kan det ske i världens bästa land? Jag säger alltid att det här är en så trygg plats, säger fastighetsskötaren Shakeer Lareef, som gick över gatan bara en stund innan bilen plöjde fram.

Ett 20-tal poliser bevakar fortfarande korsningen. "En trygghetsfråga", förklarar en av dem. Polisbilarna står uppradade längs gatan.

Nitton personer blev påkörda och av dessa vårdas tolv fortfarande på sjukhus. För tre personer är tillståndet kritiskt. Nio av de skadade är utländska medborgare, säger premiärminister Malcolm Turnbull på en pressträff.

Psykiska problem

Vid flera terrordåd världen över har fordon använts för att skada och döda. Polisen i Melbourne, Australiens näst största stad, gick snabbt ut med att 32-åringen visserligen medvetet körde på människor men att det inte var ett terrordåd.

– Vi har inte identifierat några extremistkopplingar, eller kopplingar till någon grupp, säger Shane Patton från polisen i delstaten Victoria till nyhetskanalen ABC.

Motivet är oklart, men Patton tillägger att den gripne har nämnt "drömmar och röster", och att mannen kopplat det som skett till att "muslimer behandlats dåligt". 32-åringen hade psykiska problem och drogproblem och var dömd för en trafikförseelse, enligt polisen.

På en restaurang nära korsningen firar ett företag in julen med en gemensam brunch, i tomtemössor till de välstrukna kostymerna. Andra promenerar i det gassande solskenet med påsar fyllda med julklappsinköp.

– Allt går fort tillbaka till en normalitet. Det kommer att gå snabbare den här gången, säger Stuart Stuart, chef för en kyrklig hjälporganisation, på plats för att stödja.

"Isolerad händelse"

För många i Melbourne väcktes minnen av det som skedde i januari, när en man körde ihjäl sex människor i de centrala delarna av staden. Inte heller den gången bedömdes händelsen vara ett terrordåd.

– Det här blev ändå en ny påminnelse om vad som kan hända, man har ju hört om alla terrordåd i Europa. Vi har inte haft något sådant i Melbourne än, och knappt i Australien alls, men vi är väl inte helt säkra här ändå, säger Melbournebon James.

I Australien har julledigheten inletts, och i den största staden Sydney väntas hundratusentals trängas för att titta på fyrverkerier på nyår. Premiärministern intygar på presskonferensen att säkerheten på offentliga platser är högprioriterad.

– Jag vill understryka att det här var en isolerad händelse, och att vi ska fortsätta att leva som vi alltid har gjort och inte vara rädda, säger Malcolm Turnbull.

Melbourne, TT:s utsända