Förödelse när stadsjeep rammade fotgängare

UTRIKES

Australien. En vit stadsjeep körde ned fotgängare i centrala Melbourne i rusningstid, i vad polisen beskriver som en avsiktlig attack. 19 människor skadades, inklusive föraren. Ytterligare en person har gripits.

Enligt polisen finns inget som tyder på någon terrorkoppling.

Det är tyst och stilla i området i centrala Melbourne där bilen plöjde genom folkmassan under eftermiddagsrusningen. Det har blivit sen natt men grupper med poliser står kvar i gathörnen, och polisbilar med påslagna sirener är utplacerade där gatorna stängts av.

– Det brukar vara fem gånger mer liv och rörelse här en vanlig kväll, säger en man i blå arbetskläder som står och röker i ett gathörn.

Han fnyser åt polisens uppgifter om att det som skedde inte var terrorrelaterat.

– Vi får väl se vad de säger i morgon. Sådant här gör inte människor som vi, det här handlar om folk från andra länder, säger mannen som inte vill säga sitt namn.

Psykiska problem

Klockan var omkring 16.40 när en vit stadsjeep mitt i rusningstid plötsligt körde in i den av fotgängare tätt trafikerade korsningen mellan Flinders och Elizabeth Street i centrala Melbourne.

Den misstänkte föraren är australisk medborgare och känd av myndigheterna sedan tidigare, säger polisen vid en presskonferens. Han ska tidigare ha haft psykiska problem och har använt droger.

– Föraren greps av en civilpolis på plats, säger polischefen Shane Patton.

En person som filmade händelsen har också gripits. Han bar en ryggsäck med knivar i. Enligt polisen är dock mannen med ryggsäcken troligen inte inblandad i händelsen. Polisen bedömer inte heller att det finns någon förhöjd risk för ytterligare attacker, och ser inga kopplingar till terrororgansiationer.

"Ren förödelse"

Cameron Von Borstel skulle äta middag med en vän och var omkring 20 meter från platsen när han hörde skrikande bromsar och en smäll. Han rörde sig mot platsen för att se vad som hänt.

– Så fort jag vände mig om såg jag säkert hundra personer som stod och grät eller sprang från korsningen. Det var intensivt. Jag gick dit och tittade och såg många personer ligga på marken. Två-tre personer rörde sig inte alls medan andra hjälptes upp. Många var uppskakade. Det var ren förödelse, säger han till TT.

Bland offren finns ett litet barn som förts till sjukhus med allvarliga huvudskador, skriver flera medier. Sammanlagt har 19 människor inklusive föraren förts till sjukhus för vård, uppger polisen. För fyra personer är tillståndet kritiskt.

I januari dödades fem människor, däribland ett litet barn, då en 26-årig man körde över fotgängare på en gågata i Melbourne. Händelsen var inte terrorrelaterad, men efter dödskörningen installerades betongblock på flera håll runt om i miljonstaden, dock inte i området där torsdagens påkörning inträffade.

Ny strategi

I augusti tillkännagav regeringen i Canberra en ny strategi som ska förhindra terrordåd med fordon på platser där många människor rör sig, liknande de som inträffat i Nice, Barcelona och London. Bland åtgärderna finns dels staket, betongpelare och träd som ska fungera som hinder, dels övervakningskameror.

Vid en större station ett par kvarter bort från platsen står Luke Bainbridge och väntar på skjuts.

– Jag blev chockad när jag hörde vad som hänt. Det där är inte sådant som ska kunna hända här, säger han.

Han står lutad mot ett stort betongblock, som tillsammans med ett tjugotal andra bildar en ogenomtränglig mur in mot stationsentrén. De placerades ut efter att en man kört ihjäl sex personer i januari.

– Men det hjälper ju inte. Det fanns ju inga betongblock där han körde i dag. Det är ingen mening att försöka stoppa sådant här, säger han.

Melbourne, TT:s utsända