Utrikes

Ny rysk taktik mot Syrien

UTRIKES

Damaskus. Ryssland har börjat prata med syriska oppositionen och lovar att inte leverera nya jaktplan.

Men Moskva betonar att man ändå inte tänker medverka till att försöka avsätta al-Assad.

Ryssland understryker dock att man inte bytt sida i den syriska konflikten för att man nu talar med oppositionen - det handlar om förhandlingar för en politisk lösning. President Vladimir Putin varnade också åter västvärlden för att ingripa militärt utan mandat från FN:s säkerhetsråd - där ju Ryssland har vetorätt.

Den syriska oppositionen tolkar Genèvemötet i juni som ett avtal om att kräva al-Assads avgång som en förutsättning för förhandlingar. Men Ryssland accepterar inte den beskrivningen och anklagar USA för att främja fortsatt våld genom att uppmuntra oppositionen att vänta sig hjälp med att störta al-Assad.

I dag träffade al-Assad FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan för tredje gången. Båda kallade mötet efteråt för "konstruktivt".

– Vi enades om ett tillvägagångssätt, som jag ska delge den väpnade oppositionen, sade Annan som sedan for vidare till Iran.

Vjatjeslav Dzirkaln i ledningen för ryska militärbiståndsmyndigheten sade att man inte ska sända vapen till Syrien förrän läget stabiliserats.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes