Santos: Fredspriset en gåva från himlen

UTRIKES

Nobel. Det som sågs som en omöjlig dröm har blivit verklighet - och Nobels fredspris innebar en knuff i rätt riktning. Det säger Colombias president Juan Manuel Santos, som tilldelas det ärofyllda priset för sitt fredsarbete i landet.

– Ingenting är omöjligt, om det finns en vilja att nå fred som kan man lyckas med det, säger 2016 års fredspristagare vid en presskonferens i Oslo.

Fredspriset delas ut i Oslo och Juan Manuel Santos får det för sitt arbete med att få slut på landets inbördeskrig. Att just han blir årets pristagare blev känt bara dagar efter att ett första fredsavtal mellan regeringen och Farcgerillan röstats ner av colombianerna, i början av oktober. Detta i en folkomröstning som var mycket jämn.

Lärde av andra

– Jag såg att folket var delat, men de ville alla ha fred. Så jag startade en nationell dialog, speciellt med de som sagt nej. Priset kom som en gåva från himlen, det gav oss en knuff i rätt riktning och fick oss att fortsätta sträva efter ett avtal, säger Santos.

I slutet av november godkändes ett reviderat avtal av Colombias kongress. Någon ny folkomröstning ska inte genomföras. Santos berättade vid presskonferensen att han studerat andra fredsprocesser i världen och försökt dra lärdom av dem, exempelvis den på Nordirland och Israel/Palestina-konflikten.

– Vi valde ut det som kan appliceras på Colombia, för vi lärde oss att varje process har sina egna förutsättningar.

Betancourt med

Med sig till Norge har han bland andra politikern Íngrid Betancourt, ett av Farcs tidigare kidnappningsoffer. Från själva Farcgerillan finns dock ingen representant, vilket har juridiska skäl, säger presidenten.

– Vi ansåg att det inte skulle vara lämpligt att ta med representanter från Farc. Men de kommer att vara med oss i själ och hjärta, det har jag sagt till dem.

TT