Minst 96 döda i skalv i Indonesien

UTRIKES

Indonesien. Hittills har minst 96 personer hittats döda efter ett jordskalv med magnituden 6,5 i Indonesien och dödstalen väntas stiga.

Återigen har provinsen Aceh drabbats - som också var det område som utsattes värst i tsunamikatastrofen 2004.

– Vi har 96 döda och 536 skadade ännu så länge, men vi förväntar oss att det kommer att öka eftersom det finns många sammanrasade byggnader som inte har kontrollerats ännu, säger Paulus Enggal Sulaksono, kommunikationschef på Röda Korsets och Röda halvmånens internationella federation (IFRC), till TT.

Han uppger också att sammanräkningen av antalet som förlorat sina bostäder hittills står på 2 154 personer.

Skalvet hade sitt centrum på nordsidan av Sumatra, runt hörnet på ön från jätteskalvet vid jul för tolv år sedan som krävde över 200 000 liv.

"Fullständigt förstörda"

Värst drabbat är distriktet Pidie Jaya, som ligger några mil sydost om provinshuvudstaden Banda Aceh, som klarade sig utan skador.

Skalvet inträffade i gryningen på onsdagen lokal tid, just när många i regionen förberedde sig för morgonbön.

37-årige Hasbi Jaya säger att han och hans familj låg och sov när det kraftfulla skalvet inträffade.

– Vi sprang genast ut ur huset men det rasade. Allt från taket till golvet kollapsade och förstördes, säger han till nyhetsbyrån AFP.

– Jag såg mig om och alla mina grannars hus var också fullständigt förstörda.

Paulus Enggal Sulaksono säger att minst 13 moskéer, 86 bostadsfastigheter och 105 affärsbyggnader helt eller delvis har rasat samman - men också där väntas antalen stiga.

– När vi har kommit ut i områden som ligger mer på landsbygden hittar vi sannolikt fler skadade byggnader.

Hjälp har satts in

Bilder från det värst drabbade området visar på betydande skador. En räddningsinsats pågår för att få loss de som fastnat i rasmassorna och grävmaskiner har satts in för att få bort bråten. Många av de skadade har benbrott och andra frakturer. Sjukhusen i området rapporteras inte kunna ta emot fler skadade och skickar vidare patienter till andra granndistrikt.

– Det pågår insatser för att sätta in mer sjukvård, säger Paulus Enggal Sulaksono.

Han uppger också att arbete pågår för att återställa tillgången till el, vatten och kommunikationer samt att mat, vatten, sanitetsutrustning, filtar och tält delas ut.

Indonesien kommer inte att behöva hjälp från utlandet, säger Paulus Enggal Sulaksono.

– De nationella provinsiella och nationella resurserna kommer att klara det här.

TT-AFP