Venezuela beordrar omedelbar julstämning

UTRIKES

Venezuela. Myndigheterna i Venezuela vill sprida julstämning i landet - genom att tvinga butiksägare att rea ut sina varor. Ett utmärkt initiativ, tycker många kunder. Näringsidkarna är inte lika nöjda.

Kommersen är i full gång hos skoförsäljaren Juan Vieira i Caracas, sedan venezuelanska myndigheter utlyst julrea i hans affär.

Utförsäljningen är en del i en kampanj iscensatt av Nicolás Maduros socialistregering i syfte att få fart på julstämningen i landet. Själv har Vieira svårt att uppbåda någon entusiasm inför den kommande storhelgen, eftersom den påtvingade rean gör att han går med förlust.

– Vad är det för mening med att sälja skor om jag ger bort dem gratis, frågar han uppgivet.

President Maduro är hårt kritiserad i Venezuela, ett land som brottas med matbrist, inflation och allmän ekonomisk misär. Julrean är ett sätt att få fart på konsumtionen - och möjligen popularitetssiffrorna.

– Det här är det bästa regeringen kunde göra. Man måste ju sluta äta för att kunna köpa en tröja, säger 19-åriga Yaroski Mandoza, som gett sig ut för att fynda.

Den rasande skoförsäljaren Juan Vieira kallar kampanjen "ren populism". För sex år sedan förlorade han en annan skoaffär, sedan Maduros föregångare Hugo Chávez bestämt sig för att expropriera byggnaden butiken låg i.

– Om det fortsätter i den här takten får jag slut på skor redan den här månaden. Jag kommer att bli bankrutt och tvingas stänga, säger han.

TT-AFP