Tonåren en brottsaktiv tid i livet

UTRIKES

Brott. Det är mycket ovanligt att mord begås av personer som är så unga som 15 år. Men samtidigt är övre tonåren den del av livet där människor gör sig skyldiga till flest grova brott, enligt en svensk expert.

En 15-årig pojke har erkänt dubbelmordet vid en skola i norska Kristiansand i måndags. Offren var en 14-åring bekant till den misstänkte, och en 48-årig kvinna som arbetade på en förskola strax intill.

I Sverige händer det några få gånger per år att mord begås av ungdomar i åldern 15-17 år.

– Men när det gäller brott överhuvudtaget är tonåringar överrepresenterade. Gruppen 15-19-åringar är även överrepresenterad i de allra grövsta brotten, i förhållande till sin andel av befolkningen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm.

– Brottsligheten i en människas liv är som regel högst i åldern 15 till 20 år, oavsett om man sedan gör kriminell karriär eller inte, tillägger han.

Mördare i 15-årsåldern, eller något yngre, är dock mycket ovanliga.

– När det händer finns offren nästan alltid i någon av tre kategorier. Antingen är det en annan tonåring, ganska lik mördaren, som det blivit bråk med, eller sker det inom familjen, eller är det ett rånmord på någon lite äldre person, säger Sven Granath.

TT