Putin stäms på miljarder för MH17

Publicerad:
Uppdaterad:

Australien. Ryssland och landets president Vladimir Putin stäms i Europadomstolen på motsvarande 2,7 miljarder kronor, som ersättning för nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 i juli 2014.

Den slutliga nederländska haverirapporten slog fast att MH17 sköts ner av en mycket avancerad rysk så kallad BUK-robot, över ett separatistkontrollerat område i östra Ukraina. Putins mycket hårda kontroll över Ryssland gör honom ansvarig för nedskjutningen, anser advokaten Jerry Skinner.

– Ingenting händer i Ryssland om han (Putin) inte har godkänt det, säger Skinner, som vann ett liknande ersättningsmål efter bombdådet mot ett Pan Am-plan över skotska Lockerbie 1988.

Det ryska justitiedepartementet skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax att man inte har fått någon information om stämningen från Europadomstolen, men kommenterar inte ärendet i sak.

Skinner företräder 16 offer och 33 anhöriga från Australien, Nya Zeeland och Malaysia. Han säger sig med stöd av en omfattande teknisk bevisning och vittnesmål vara säker på framgång, men medger att domstolsprövningen troligen kommer ta många år.

298 människor förlorade livet när MH17 sköts ner.

TT-Reuters

Publicerad: