Brexits öde i högsta instans

UTRIKES

Brexit. Högsta domstolen har börjat titta närmare på beslutet att den brittiska regeringen måste gå via parlamentet för att inleda brexit. Domen i High Court i början av november innebar ett stort bakslag för premiärminister Theresa May och överklagades snabbt.

Samtidigt som överläggningarna i HD i London började vid lunchtid på måndagen sade Mays taleskvinna att regeringen känner sig säker på sin sak.

Frågan är var bollen nu ligger att genomföra folkets vilja efter nejet till EU-medlemskap i folkomröstningen i juni - hos regeringen eller parlamentet.

Den lägre instansen High Court fastslog att regeringen måste ha parlamentets godkännande för att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU.

Det finns många anledningar till att May vill undvika att blanda in parlamentet. Framförallt kan det tvinga henne att avslöja sin förhandlingsposition och det kan också komma att försena tidtabellen för skilsmässan. May har tidigare lovat att aktivera artikel 50 senast i slutet av mars.

Högsta domstolen överlägger under fyra dagar denna vecka. Utslaget väntas först i januari.

TT