Varnar för nya IS-dåd i Europa

UTRIKES

Terror. Europol varnar för fler IS-attacker i Europa. Varningen sker sedan terrorgruppen haft motgångar i Syrien och Irak, vilket EU:s polisorgan bedömer kan leda till att fler IS-anhängare försöker ta sig därifrån och till väst.

Redan nu finns "tiotals" potentiella IS-terrorister i Europa, enligt bedömningar som Europol levererar med en dagsfärsk rapport. Men än fler medborgare i EU-länder, som anslutit sig till IS i Syrien och Irak och deras familjer, kan komma att återvända till sina hemländer eller ta sig vidare till krigshärdar på andra håll i världen, enligt Europol.

Underblåsa främlingsfientlighet

Taktiken kan också bygga på att infiltrera syriska flyktinggrupper i syfte att det ska leda till att förvärra den främlingsfientlighet och invandrarfientlighet, som redan skakat många regeringar i EU de senaste åren och lett till ett uppsving för högerpopulistiska rörelser.

Ytterligare en möjlighet som polisorganet pekar på är att IS kan sända anhängare till Europa från Libyen. Man understryker även att al-Qaida och andra terrorgrupper utgör ett fortsatt hot mot kontinenten.

Europol varnar för att attacker kan komma att rikta sig mot sådant som kraftledningsnät och kärnkraftverk. Men det är mer sannolikt att IS-grupperna kommer att använda sig av kidnappningar och bilbomber, en strategi som varit vanlig under det syriska inbördeskriget.

Nästan hela EU hotat

Polisorganet uppger att nästan hela EU är hotat av IS eftersom de flesta av de 28 regeringarna stöder den USA-ledda koalitionen i Syrien, som bland annat strider mot IS och andra extrema islamiströrelser.

Enligt Europolchefen Rob Wainwright har EU-staterna ökat säkerhetssamarbetet efter de IS-attacker som skett de senaste åren.

– Oavsett det. Dagens rapport visar att hotet fortfarande är stort och innehåller flera saker som enbart kan lösas genom ett ännu bättre samarbete, säger han.

TT-Reuters