Karimovas son: Visa att mamma lever

UTRIKES

Uzbekistan. Sonen till Gulnara Karimova, den tidigare mäktiga diktatorsdottern i Uzbekistan, kräver att myndigheterna tillkännager var hon är och mår och varför hon hålls inspärrad.

Karimova, dotter till exdiktatorn Islam Karimov som dog i september, var tidigare affärskvinna, FN-ambassadör, popsångerska, jetsetter, modelejon och mer därtill. Men 2012 blev hon misstänkt för att ha mutats på miljardbelopp av Telia och andra telekombolag. Hon blev också ovän med sin familj, föll i onåd och rapporteras sedan 2014 sitta i husarrest.

Ryktena har sedan dess florerat om var hon håller till och hur hon mår. Nyligen påstods hon ha giftmördats.

"Husarrest för vadå?"

Nu träder hennes son Islam Karimov junior fram i en intervju med BBC och avfärdar ryktet. Sonen, som bor i exil i Storbritannien, har inte kontakt själv med modern. Däremot med sin 18-åriga syster Iman, som han uppger får träffa mamman en gång i månaden.

– Visa för världen att min mamma lever, säger Islam Karimov junior.

Han anklagar det centralasiatiska landets ökända säkerhetstjänst SNB för att hålla Karimova isolerad i en del av sin bostad i huvudstaden Tasjkent. Ingen rättegång har hållits mot henne.

– Jag förstår inte hur de på 2000-talet inte kan svara på en enkel fråga: Var är Gulnara? Husarrest för vadå? Hur länge? Vem bestämmer det?

Försämrade utsikter

Gulnara Karimova tilläts inte vara med på sin fars begravning. Islam Karimov junior säger att han i sin tur inte vågade återvända hem när hans morfar fördes till den sista vilan. Islam Karimovs död tros allmänt ha försämrat dotterns utsikter och sonen är orolig för hennes hälsa.

Karimovs efterträdare Sjavkat Mirzijojev väntas väljas till president på söndagen.

Mirzijojev har nu en "unik möjlighet" att rätta till det som SNB har gjort mot Karimova, säger sonen till BBC.

TT