Merkel: Trump dödsstöt för avtal

Publicerad 2016-11-17

Tyskland. Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör valet av Donald Trump att det stora frihandelsavtalet TTIP som förhandlas mellan EU och USA inte kan slutföras.

Beskedet kom vid avgående president Barack Obamas besök i Berlin.

– Jag har alltid varit starkt engagerad för att få klart ett handelsavtal med USA. Vi har gjort stora framsteg i förhandlingarna, men det kommer inte att slutföras nu, sade Merkel vid en presskonferens efter de båda ledarnas möte.

Anledningen är att nästa president i USA, Donald Trump, har motsatt sig avtalet.

Hoppet kvar

Samtidigt vädrade de båda en förhoppning om att ett framtida handelsavtal en dag ska komma till stånd. Barack Obama underströk också vikten av att TTIP-förhandlingarna fortsätter.

– Marknader och handel kan skapa välstånd, sade Obama och beskrev USA och Tyskland som två av de viktigaste marknaderna i världen.

– EU fortsätter att vara en av världens största landvinningar.

USA:s president Barack Obama har kallat Merkel sin närmaste internationella partner. Och den avgående presidenten underströk som väntat deras gemensamma värderingar och försökte lindra farhågorna om framtiden för det transatlantiska samarbetet. Han tackade också Merkel för hennes stöd.

– Merkel har varit en oslagbar partner, och förbundskansler Merkel är möjligen den enda ledaren kvar bland våra närmaste allierade som fanns då jag tillträdde.

"Bibehåll sanktioner"

De båda ländernas långa säkerhetspolitiska samarbete underströks också vid presskonferensen, liksom den gemensamma inställningen till Ryssland. Med anledning av situationen i Ukraina, berättade Obama att han och Merkel diskuterat vikten av att sanktionerna mot Ryssland bibehålls fram till att överenskommelserna i Minskavtalet uppfyllts.

Analytiker har sagt att mötet kan ses som att Obama lämnar över till Merkel som den nya fanbäraren för liberal demokrati. Merkel önskar upprätthålla goda band med Washington även med Trump som president. Men flera västledare inser också att maktskiftet i Vita huset kan innebära förändringar i de bilaterala relationerna.

TT

Följ ämnen i artikeln