Orlandorepublikan: "USA under attack"

Publicerad 2016-06-14

Orlandomassakern. Amerikanernas tolkning av massakern på gayklubben går isär - men dådet kommer att påverka höstens presidentval. En republikan som TT talat med anser att USA nu befinner sig i krig, men tycker att Donald Trump går för långt när han vill förbjuda alla muslimer att resa in i USA.

Nicholas Primrose tog över som ordförande i Orlandos förening för unga republikaner i början av året. Han tar emot i ett av konferensrummen på advokatbyrån i centrala Orlando där han jobbar.

– Det här är ytterligare ett bevis på att vi befinner oss i krig. Inte ett traditionellt krig land mot land utan mot en extrem grupp. USA är under attack, säger han om helgens attack mot gayklubben Pulse Club då 49 människor brutalt mördades av 29-årige Omar Mateen.

"Clinton tassar"

Orlando är framför allt känt för sina många temaparker och Nicholas Primrose hade planerat att åka till Disneyland morgonen efter attentatet. I stället åkte han till närmaste blodcentral.

– Hela staden har verkligen samlat sig på ett fantastiskt sätt, säger han.

TT: Hur ser du på att det var hbtq-samhället som attackerades?

– Tragiskt. De är välkomna och älskas här i Orlando. Och som många har sagt, även om du inte känner dig hemma i den gruppen så är de amerikaner, det får vi inte glömma.

Som republikan är Primrose klar över hur han ser på dådet i förhållande till presidentvalskampanjen.

Hillary Clinton tassar runt den här frågan. Jag tror inte att hon skulle vara villig att använda militären för att besegra den här gruppen, säger han om terrorgruppen IS.

– Donald Trump har varit tydlig med att det är det han tänker göra, fortsätter Primrose och tillägger att han står bakom Trumps utrikespolitiska förslag.

Lika drabbade

Men han är försiktigt kritisk till Trumps kategoriska vallöfte om att inte släppa in några muslimer i USA.

– Jag håller inte med om att vi ska stänga ute en hel grupp människor. Det finns människor som inte borde släppas in i vårt land men jag skulle inte använda en så bred definition som muslimer. Det finns många fredliga muslimska bröder och systrar och de är lika drabbade av den här tragedin som vi andra.

Demokraternas sannolika presidentkandidat Hillary Clinton har - liksom president Barack Obama - efter Orlandodåden återigen tagit upp frågan om att USA:s vapenlagar måste bli hårdare. Nicholas Primrose utesluter inte att en sådan diskussion kan bli aktuell i ett senare läge.

FN: Skärp lagarna

– Det är inte rätt tidpunkt nu. Det finns politiker som använder det här som pr för att synas i tv, det gör mig illamående. Hillary Clinton är en av dem som har hoppat på det tåget.

Men det är fler som vill att USA gör något åt sin vapensituation. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, uppmanar landet att skärpa vapenlagarna för att skydda sina medborgare från liknande massakrer i framtiden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Oansvarig vapenpropaganda antyder att skjutvapen gör samhällen säkrare, när allt pekar på motsatsen", säger han i ett uttalande.

TT:s utsända, Orlando

Följ ämnen i artikeln