Allt riggat för att rädda Grekland

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Euroländerna står beredda att rädda Grekland om det skulle behövas.

Även Internationella Valutafonden (IMF) ingår i en sådan krisaktion, som bara får sättas i verket i absoluta nödfall.

Efter flera veckors osämja om hur Grekland ska räddas om det skulle visa sig nödvändigt enades de 16 euroländerna sent på torsdagskvällen om ett räddningspaket. Det innehåller både frivilliga bilaterala lån från euroländer och pengar från IMF. Men inga pengar kommer att betalas ut förrän Grekland uttömt alla andra möjligheter att själv låna på marknaden. Dessutom måste alla euroländer vara överens.

– Den här mekanismen ska normalt inte behöva aktiveras. Grekland kommer successivt att återfå marknadens förtroende, sade ECB-chefen Jean Claude Trichet på en pressträff efter mötets slut.

Lånar till statsskuld

Enligt EU-ledarnas nye, permanente ordförande Herman Van Rompuy är alla euroländer villiga att ge lån om det skulle behövas. Ett test på marknadens förtroende för Grekland kommer redan i april och maj då landet behöver låna uppemot 20 miljarder euro för att hantera sin enorma statsskuld.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var inte med när beslutet om Grekland fattades, eftersom det bara omfattar euroländerna. Men han tycker att upplägget är bra med IMF-medverkan och räntor som inte ska subventioneras.

– Det är bra för att lugna potentiell oro och visa att här finns muskler, här finns ett stöd att ta till om det skulle visa sig behövas, säger Reinfeldt.

Uppgörelsen gäller inte enbart Grekland utan kan komma att användas om andra euroländer råkar i samma kris.

Ökad samordning

I överenskommelsen som snickrats ihop av Frankrike och Tyskland ingår också att euroländerna vill stärka koordineringen av den ekonomiska politiken och att kontroll och övervakning ska stärkas. I den franska översättningen står också att stats- och regeringscheferna i sitt Europeiska råd ska vara en ekonomisk regering för EU.

Ljuva ord för en fransman, men väl magstarkt för många medlemsstater och texten har därför mildrats i den engelska versionen.

Inte heller Fredrik Reinfeldt tycker om den franska formuleringen, men han kan köpa bättre kontroll och koordinering, så länge det inte innebär att EU:s fördrag måste skrivas om.

– Det är bara bra om vi använder de ordningsvakter som finns i det europeiska systemet, säger han.

IMF-krav från Merkel

Om alla 27 EU-länderna ställer sig bakom, kommer Herman Van Rompuy att få i uppdrag att leda en grupp som till slutet av året ska föreslå åtgärder för att budgetdisciplinen ska förbättras.

För bara någon vecka sedan verkade det omöjligt att euroländerna skulle kunna ta hjälp av IMF. Det sågs som ett nederlag att man inte klarade att lösa sina egna problem. Men den tyska förbundskanslern Angela Merkel vet att tyska skattebetalare inte vill betala den grekiska notan och har hårdnackat sagt nej till räddningspaket om inte IMF spelar en stor roll.

Merkels motstånd har gjort att IMF-motståndare som Frankrike till sist sett sig tvungna att mjuka upp sin linje.

TT:s korrespondent

Publicerad: