Oro för storm försenar tätningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Arbetet med att borra ett nytt borrhål vid oljeläckan i Mexikanska golfen har frusits, inför hotet om en tropisk virvelstorm. Men hättan som täpper det skadade borrhålet ska lämnas kvar, tillsluten, även om man tvingas evakuera all personal vid storm.

Det meddelade myndigheternas katastrofansvarige Thad Allen på en presskonferens på torsdagen.

Samtidigt tillkännagavs också att fiske tillåts igen i en tredjedel av de fiskevatten som spärrades till följd av den stora oljeläckan. Ingen olja har setts till på 30 dagar i de nu friförklarade områdena, och den fisk som tagits upp och undersökts har inte varit förorenad, sade havsmyndigheten NOAA.

Kring Bahamas kretsar ett system av tropiska stormar, som enligt meteorologerna har 40 procent chans att formera sig till en virvelstorm och svepa in över den Mexikanska golfen.

– Vi granskar väderrörelsen mycket noggrant och justerar verksamheten därefter, sade BP:s ansvarige Kent Wells.

Oron över det här hotande ovädret har tvingat oljebolaget BP att hålla upp med arbetet att borra ett nytt och avlastande borrhål, det som så småningom slutligen ska täppa igen läckan.

Den hätta som hittills stoppat oljeflödet ut ur det gamla borrhålet anses ännu inte helt säker, och om det blir storm och BP tvingas evakuera katastrofplatsen kommer man inte längre att som nu övervaka hättan dygnet runt.

Valet stod då mellan att öppna hättan, helt eller delvis, och minska trycket i den. Eller hoppas på att den håller och lämna den som den är. Det absolut värsta som kan hända är att det visar sig finnas en liten läcka någonstans, så att olja och gas kan strömma ut i berggrunden och få hela borrhålet att kollapsa, enligt Los Angeles Times.

BP:s krishantering har återigen hamnat i blåsväder sedan det visat sig att de vid flera tillfällen manipulerat bilder från katastrofarbetet. Det mest flagranta exemplet är ett förfalskat foto från företagets kriscenter i Houston. På originalbilden har flera av tv-monitorerna, som visar bilder på utsläppsplatsen, vita skärmar. Men när BP publicerar bilderna, har de vita tv-skärmarna fått nya bilder.

TT

Publicerad: