Israel går med på eldupphör

Publicerad 2014-07-25

Stockholm. Israel har gått med på ett tolv timmar långt eldupphör, från och med lördag.

Beskedet kom efter att ett förslag om ett längre eldupphör först förkastats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gått med på att ett tolv timmar långt eldupphör ska inledas på lördagsmorgonen, uppgav en amerikansk tjänsteman sent på fredagskvällen enligt Reuters. Uppgifterna kom kort efter att den israeliska regeringens säkerhetsråd förkastat ett nytt förslag till en veckas eldupphör mellan Israel och Hamas som USA har lagt fram.

USA:s utrikesminister John Kerry är hoppfull om att en mer långsiktig överenskommelse är inom räckhåll. Vid en presskonferens i Kairo uppgav Kerry att "betydande framsteg" gjorts för att få till stånd ett eldupphör, uppger Reuters.

"Skottlossning pågår"

Samtidigt som medlingsförsöken pågår rasar striderna på Västbanken vidare. Fredagens svarta facit - när konflikten gick in på sitt 18:e dygn - innebär att fem palestinier och en israelisk soldat dödats. Hittills har minst 848 palestinier fått sätta livet till, uppger AFP. Israels förluster är 38 döda, varav 35 soldater.

Vid ett sjukhus i Beit Hanoun i norra Gaza befinner sig den svenske aktivisten Charlie Andreasson. Skottlossning pågår när TT når honom per telefon på fredagskvällen:

– Den kommer från en stridsvagn som skjuter mot oss med jämna mellanrum och vi ser israeliska soldater springa utanför sjukhuset. Vi kan inte ta oss härifrån och det finns fortfarande patienter kvar på sjukhuset, säger han.

Stora demonstrationer

Aktivister försöker förmå Röda korset att utrymma sjukhuset.

– Vi åkte hit till sjukhuset för att hjälpa till med att evakuera patienter, anhöriga och personal, säger Charlie Andreasson.

I protest mot de israeliska attackerna har flera demonstrationer på Västbanken hållits. De beskrivs som de största sedan den andra intifadan 2000-2005.

TT