Utrikes

Nyfödde Oliver fick nytt hjärta

UTRIKES

Medicin. Sex dagar gammal och för tidigt född fick Oliver Crawford ett nytt hjärta. Operationen utfördes på ett barnsjukhus i Phoenix och enligt läkarna är han den yngsta som hittills genomgått en transplantation på ett amerikanskt sjukhus.

Det var vid en ultraljudsundersökning i den tjugonde veckan som ett misstänkt hjärtfel hos fostret upptäcktes, skriver AFP. Fyra veckor senare bekräftades misstankarna vid en ny undersökning och läkarna kunde då konstatera att den vänstra hjärtkammaren var alldeles för stor.

Föräldrarna förbereddes på att deras barn inte skulle överleva graviditeten. För att stå ut med vetskapen om att de kanske aldrig skulle få träffa sitt ofödda barn städade de bort blöjor, leksaker och andra spädbarnsattiraljer från hemmet.

Men trots de dåliga förutsättningarna gav föräldrarna barnet i magen ett namn, Oliver Hope, och i den 33:e veckan föddes han. Det var den 5 januari. Efter bara några timmar gjordes en undersökning för att bedöma om han var tillräckligt frisk för att genomgå en transplantation.

Fyra dagar senare stod han på den nationella transplantationslistan och ytterligare två dagar senare utfördes den tio timmar långa operationen.

I dag, en månad senare, återhämtar sig Oliver fortfarande på sjukhuset. Han lungor är svaga men hans tillstånd beskrivs som "häpnadsväckande bra".

– Det är fantastiskt, vi var förberedda på det värsta, Oliver är verkligen ett mirakel, säger barnets far till AFP.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes