Utrikes

Nytt toppmöte ska lösa Ukrainakrisen

UTRIKES

Ukrainakrisen. Nästa anhalt Minsk - på onsdag samlas ledarna för Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike i den vitryska huvudstaden med målet att få till stånd en omedelbar vapenvila och en hållbar lösning på Ukrainakonflikten. Men på marken pågår fortfarande strider.

Enligt flera källor arbetar utrikespolitiska experter på att formulera innehållet i det fredsinitiativ som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande diskuterade med president Vladimir Putin i Moskva i fredags. De enades då om att fortsätta samtalet i en telefonkonferens, som hölls på söndagen och då även Ukrainas president Petro Porosjenko deltog.

Ledarna kom överens om att mötas i Minsk på onsdag. Men redan i morgon fortsätter förberedelserna i Berlin, enligt en tysk regeringstjänsteman.

Åtgärdspaket

En rysk diplomatisk källa bekräftar för nyhetsbyrån Interfax att aktivitet pågår:

– De franska och tyska ledarna kom inte (till Moskva) ensamma, naturligtvis, och de lämnade kvar utrikespolitiska experter för att förbereda en text för söndagens toppmötessamtal, säger källan.

Den tyska regeringens talesman Steffen Seibert säger i ett uttalande att ledarna under telefonkonferensen arbetade vidare på ett åtgärdspaket i deras ansträngningar att nå en hållbar lösning på konflikten i östra Ukraina.

På hög nivå

En europeisk källa bekräftar för Interfax att varken representanter för ukrainska ledningen eller de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk tar del i formuleringen av avtalstexten.

– Av förståeliga skäl är det annat format, inte Minsk-formatet, säger källan.

Enligt källan är det utrikespolitiska experter som arbetar med formuleringarna:

– Det är inte på ambassadörsnivå. Det är på en hög nivå.

Bekräftar framsteg

Ukrainas president Petro Porosjenko skriver på sin webbsajt att han förväntar sig att onsdagens toppmöte ska leda till en snabb och villkorslös vapenvila. I ett uttalande från Porosjenkos stab bekräftas att framsteg gjordes under telefonkonferensen.

"Deltagarna nådde framsteg i diskussionerna om en rad åtgärder för att omsätta Minsk-överenskommelserna i praktiken", sade Porosjenko med hänvisning till den fredsplan som trädde i kraft i september men som aldrig blev fullständigt övervakad och slutligen kollapsade.

På Minsk-mötet deltar även representanter för de ukrainska separatisterna och den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, som var undertecknare av Minsk-avtalet.

På söndagen pågick militär aktiviteter i utkanterna av den viktiga järnvägsknutpunkten Debaitseve i östra Ukraina. Staden har utsatts för häftig beskjutning de senaste två veckorna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes