Utrikes

Nyhetsankare utreds för krigslögn

UTRIKES

Tv-lögn. Skandalen växer kring USA:s ledande nyhetsankare som påkommits med att frisera sanningen om sin bevakning av Irak-kriget. Frågan är om tv-stjärnan Brian Williams får behålla jobbet. Tv-bolaget NBC har nu tillsatt en internutredning.

Han leder USA:s största nyhetsprogram och måste därmed vara trovärdigheten själv. Men nu är Brian Williams karriär i gungning. Det populära nyhetsankaret har flera gånger genom åren berättat den dramatiska historien om hur militärhelikoptern han färdades i blev beskjuten under en reportageresa i Irak för tolv år sedan. Han ska ha undkommit döden med nöd och näppe.

Men i själva verket kom Williams helikopter fram en stund efter beskjutningen. Det hävdar flera ur helikopterns besättning som vittnat i amerikanska medier de senaste dagarna. Tv-profilen fick backa och be om ursäkt inför det amerikanska folket i sitt eget nyhetsprogram i onsdags. Han hade mycket riktigt befunnit sig i en annan helikopter.

Fast ursäkten ansågs för lam och svepande. Williams medgav endast att han "tagit fel" och omedvetet blandat ihop fakta i händelserna och nu växer kritiken mot stjärnan. Flera tv-kritiker kräver att han ska sparkas.

På fredagen tvingades NBC tillsätta en internutredning. Chefen för tv-bolagets redaktion för grävande journalistik ska nu faktagranska Williams uttalanden om händelsen i Irak. Han ska även undersöka andra nyhetsinslag som nu har blivit ifrågasätta i efterhand, skriver Deborah Turness, chef för NBC News i ett internt pm till personalen, som citeras av New York Times.

Flera mediebloggare har ifrågasatt flera dramatiska reportage Brian Williams gjorde efter orkanen Katrinas härjningar i New Orleans 2005.

Brian Williams har inte sagt ett ord offentligt om skandalen sedan sin direktsända ursäkt i onsdags.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes