Krisdrabbade Haiti minns jordbävning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. På femårsdagen av en av de värsta naturkatastroferna i modern tid - jordbävningen i Haiti - högtidlighölls minnet av offren runt om i landet. På skolan Notre Dame d'Altagrace i Port-au-Prince hölls en enkel ceremoni.

– Alla här är så positiva trots den svåra situation som de lever under, säger Monika Andersson, rektor vid Sankta Maria folkhögskola i Malmö.

Hon befinner sig i Haitis huvudstad för att inviga den skola som hennes katolska skola stöttar.

– Det känns bra att få delta i något som växer och frodas i en annars väldigt mörk politisk, ekonomisk och social verklighet, säger hon till TT via telefon.

Det var den 12 januari 2010 som jordbävningen raserade stora delar av det redan fattiga Haiti. Ingen vet exakt hur många dödsoffer som krävdes, men troligen över 300 000.

Kolera spreds i spåren av katastrofen och dödade minst 8 000.

Ekonomin är fortsatt mycket svag och landet har precis avvärjt en politisk kris när president Michel Martelly till slut träffade en uppgörelse med parlamentet om att hålla nyval i slutet av året.

– Det här är årsdagen av en dag som jag aldrig kommer att glömma, säger Gladys Lambard till The New York Times. Hon är på väg in till en av de många minneshögtider som kyrkorna håller.

– Sorgen den dagen finns i mig för alltid.

TT

Publicerad: