Försvunnen Kim "lider av obehag"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som inte synts till på snart en månad, lider av "obehag" enligt diktaturens officiella medier.

Den 31-årige despoten Kim har inte setts till offentligt sedan den 3 september, då han tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju gick på konsert.

För första gången kom i torsdags en indirekt kommentar från statskontrollerad tv om tillståndet för Kim.

– Vår socialisms framgång och blomstring är tack vare de enorma uppoffringar som vår ledare gör, han som lyser upp folkets väg likt en fladdrande flamma, trots att han lider av obehag, sade en speakerröst till en timslång dokumentärfilm, rapporterar Reuters.

I filmen verkar Kim ha svårt att gå, en åkomma som märktes även i tv-inslag i somras.

Efter dokumentären visade nordkoreansk tv ett inslag från den nordkoreanska högsta folkförsamlingen, där ledaren Kim inte var närvarande.

Spekulationer och ryktesspridning förstärks av hans övervikt och familjehistoria. Fadern Kim Jong-Il dog av en hjärtattack 2011.

Nordkorea meddelar samtidigt att ett formellt besök av landets utrikesminister till Moskva har flyttats fram till den 30 september. Pyongyang hävdar att besöket, som tidigare var planerat till oktober, är till för att fördjupa kontakterna och de ekonomiska kontakterna mellan länderna, rapporterar Interfax.

TT

Publicerad: