Utrikes

Obama: Vi är inte i krig med islam

UTRIKES

Terrorism. Bekämpningen av våldsbejakande extremism avhandlas under tre dagar på ett toppmöte i Washington. Ett 60-tal länder deltar och på onsdagen träffade inrikesminister Anders Ygeman (S) värdlandets utrikesminister John Kerry.

Vid mötet på amerikanska UD ingick svensken i en grupp på runt 20 ministrar som fick lyssna på ett anförande av John Kerry och även byta några ord.

–  Jag tog bland annat upp vikten av kunna utbyta information mellan länders säkerhetstjänster, utbyta biljettinformation för att hålla koll med de som reser utomlands för att strida och implementeringen av FN-resolutionen 2178 som kriminaliserar terrorstridande, sade Anders Ygeman till TT efteråt.

Vill ha legitimitet

På torsdagen fortsätter mötet med den radikaliseringsprocess som blivit så aktuella efter. Men redan på onsdagen betonade USA:s president Barack Obama i ett anförande att västvärlden "inte är i krig med islam".

– De försöker framställa sig som religiösa ledare, som heliga krigare. De är inte några religiösa ledare, de är terrorister. Vi är inte i krig med islam, sade Obama, om jihadistgrupperna Islamiska Staten och al-Qaida.

Den amerikanske presidenten beskrev också terrorgrupperna som "desperata efter legitimitet", rapporterar AFP.

Tidigare under dagen hade Obama i en artikel Los Angeles Times betonat vikten av stöd från familj, vänner, lärare och religiösa ledare för att skydda människor från våldsamma extremisters påverkan.

Förutom Anders Ygeman deltar från svensk sida den nationella samordnaren Mona Sahlin och Säpochefen Anders Thornberg.

I Sverige ska en snabbutredning om en reseförbudslag vara klar till början av sommaren. Regeringen avser att gå till riksdagen med ett lagförslag i höst och tidigast 2016 kan lagen träda i kraft.

Dra in passet

–  Vi ska göra det kriminellt att rekrytera, finansiera och organisera terrorkrigsresor och utländska stridande, säger Anders Ygeman.

Före den nya lagen har åklagare som inlett en förundersökning om terrorbrott dock möjligheten att belägga en person med utreseförbud och dra in passet, förutsatt att det finns en skälig grundad misstanke om brott.

–  Men just de här utländska stridande går det inte att ha utreseförbud för förrän vi har lagstiftningen på plats. Och det borde ha skett tidigare, men den förra regeringen påbörjade tyvärr inte det arbetet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes