Pirater hotar döda danska seglare

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpenhamn. Den danska familjens drömresa slutade i en mardröm utanför Somalia.

Piraterna varnar för att danskarna dödas vid ett eventuellt fritagningsförsök.

Uppgifterna kommer från Abdullahi Mohamed, som hävdar att han står i förbindelse med sjörövarna. Mohamed hänvisar till de fyra amerikanska medborgare som dödades förra veckan sedan de tagits som gisslan på en lustjakt utanför Afrikas horn.

Den kenyanska journalisten Andrew Mwangura, som har erfarenhet av förhandlingar med pirater, anser också att danskarna är i stor fara.

– Det man är mest orolig för är att de ska gå samma öde till mötes som amerikanerna, sade han till tidningen Politiken på tisdagen.

Fel ställe, fel tid

Enligt uppgifter från flera danska medier är örlogsfartyget Esbern Snare på väg mot det område utanför Afrikas horn där segelbåten kapades i förra veckan. Varken flottan eller försvarsdepartementet vill dock kommentera saken.

Esbern Snare ingår i den internationella flotta som patrullerar piratvattnen utanför Somalia.

Familjen Quist Johansen från Kalundborg skickade en nödsignal när båten kapades den 24 februari. Då hade familjen seglat runt jorden sedan sommaren 2009, via Kanarieöarna, Panamakanalen, Tonga, Timor och thailändska Krabi. Familjen beskrivs som segelvan och klart medveten om riskerna.

Graeme Gibbon-Brooks, brittisk sjösäkerhetsexpert, tror att det sannolikt var en slump att båten kapades.

– Piraterna håller inte utkik efter segelbåtar. Det är bara om de av en slump stöter på någon som de väljer att kapa den. Så danskarna har enkelt varit på fel ställe vid fel tidpunkt, säger han till Danmarks Radio.

Kan klara sig

De kommande dagarna väntas kontakt etableras mellan representanter för piraterna och den gisslantagna familjen. Familjen kan representeras av advokater eller försäkringsbolag.

Graeme Gibbon-Brooks tror att familjen har en god chans att klara sig, även om fyra bortrövade amerikaner nyligen dödades i samband med en strid mellan pirater och USA-styrkor.

– Man kan inte få ut någon lösesumma genom att slå ihjäl gisslan, säger han.

TT-Ritzau

Publicerad: