Sörjande fyller gatorna i Bahrain

Publicerad:
Uppdaterad:

Manama. Mängder av sörjande och demonstranter fyller gatorna i Bahrains huvudstad Manama i dag för att hedra offren i de senaste dagarnas protester. Situationen var ändå lugn, berättar människorättsaktivisten Nabil Rajab på telefon för TT.

– Regeringen har dragit tillbaka säkerhets- och specialstyrkorna från gatorna och sedan dess har vi inte fått in några rapporter om incidenter eller sammandrabbningar, säger Rajab, som hävdar att runt 10 000 människor samlades för att hedra den demonstrant som dödades i tisdags.

– Samtidigt fanns mer än 10 000 också i andra ändan av staden, vid Pärl-rondellen. Fast här kallas platsen nu för Tahrir-torget.

Kung Hamads beklagande av dödsfallen och löften om en utredning kommer inte att räcka för att tysta demonstranterna.

– Folket är inte nöjt med kungens uttalande. De tycker att det är för lite, för sent. Det var samma misstag som gjordes av president Mubarak och president Ben Ali, säger Rajab.

De poliser som skjutit ihjäl två demonstranter under de föregående dagarnas protester i Bahrain har gripits.

– Vi beklagar att den senaste händelseutvecklingen lett till dödsoffer och ber nationen om ursäkt, särskilt familjerna till de som dödats eller skadats, sade inrikesminister Sheikh Rashed bin Abdullah al-Khalifa sent i går.

Demonstrationer skedde i måndags och i tisdags i samband med begravningståg.

Tusentals demonstranter fortsatte i dag att protestera mot Bahrains ledning.

– Vi kräver våra rättigheter på ett fredligt sätt. Jag är optimist kring att våra mål kommer att uppfyllas tack vare vår stora närvaro, sade universitetsstudenten Bakr Adil till Reuters.

I huvudstaden Manama ska omkring 2 000 demonstranter ha tillbringat natten i tält kring det centralt liggande Pärlmonumentet. Polisen uppges hålla sig i bakgrunden.

Framför allt krävs att premiärministern - Khalifa bin Salman al-Khalifa - avgår. Den 75-årige regeringschefen är farbror till kung Hamad och har haft en dominerande roll i Bahrain ända sedan han tillträdde 1971.

Ali Salman, ledare för Bahrains största oppositionsparti, det shiamuslimska al-Wefaq, manade i dag till åtgärder för att etablera en "riktig" konstitutionell monarki i landet, med en premiärminister som väljs snarare än utses av kungen, rapporterar AFP.

TT-AFP

Publicerad: