Fyra ministrar lämnar regering

Publicerad:
Uppdaterad:

Paris. Fyra ministrar, varav tre från fackföreningsrörelsen UGTT, lämnar sina poster i Tunisiens nya samlingsregering.

Oppositionsledaren Marzouki, som vill bli president, återvände i dag till Tunis.

Enligt beskedet lämnar UGTT regeringen eftersom den förre presidenten Ben Alis parti RCD ingår.

Ytterligare en minister, Mustafa Ben Jaafar, som är ledare för oppositionspartiet Unionen för frihet och arbete, lämnade under dagen regeringen. Han utsågs i måndags till hälsominister.

– Det är totalt kaos och instabilitet igen efter att flera ministrar har lämnat regeringen och ännu fler hotar att göra samma sak. Inget är säkert just nu och jag vet inte vad som kommer att hända härnäst, säger den tunisiska bloggerskan Lina Ben Mhenni i telefon till TT.

– I går och i dag tog sig folk ut på gatorna för att demonstrera mot regeringspartiet RCD. Polisen var våldsam igen och använde tårgas. Våld igen, säger hon med en suck.

– Men människor kommer att fortsätta så länge RCD är kvar. Man förnekar inte deras rätt att finnas med i regeringen men vill inte att de ska vara i majoritet. Vi startade inte revolutionen för att behålla RCD vid makten, säger 27-åriga Ben Mhenni som med sina orädda blogginlägg blivit en central figur i revolutionen.

Hon berättar om ett helt annat samhällsklimat i Tunisien i dag, bara jämfört med för någon månad sedan.

– Förut var folk rädda för att uttrycka sina åsikter. De var väldigt oroliga för vad som kan hända men nu är tunisierna fria att säga vad de vill och demonstrera om och om igen. När jag skrev om de politiska problemen förut tyckte folk att jag var galen, men nu är det okej.

Den tunisiske oppositionsledaren Moncef Marzouki, som levt i exil i Frankrike återvände i dag till Tunisien och landade tidigt på eftermiddagen i huvudstaden Tunis, rapporterar den statliga tunisiska nyhetsbyrån TAP.

Efter den förra regimen föll i förra veckan var Marzouki var den förste att deklarera att han tänker kandidera till presidentposten. Han har också sagt om den nya samlingsregeringen att de tidigare ministrarna nu ikläder sig nya masker.

I morse sade nye premiärministern Mohammed Ghannouchi att alla som var inblandade i förtrycket under Ben Ali kommer att ställas inför rätta. Men de ministrar som fått behålla sina regeringsjobb - inrikesministern, utrikesministern, försvarsministern och finansministern - har "rena händer", hette det.

– De behöll sina poster för att vi behöver dem nu, sade Ghannouchi i en intervju med franska radion Europe 1.

Oroligheterna på gatorna fortsatte i dag. Tusentals människor samlades åter i huvudstaden Tunis för att protestera mot den nya regeringen. Ett hundratal människor skanderade slagord mot partiet RCD och polisen sköt tårgas.

Ytterligare protester och demonstrationer väntas under dagen.

Protester och demonstrationer förkom också i bland annat Sfax, Regueb, Kasserine och Sidi Bouzid. På sistnämnda plats, där protesterna mot regimen inleddes i december när en 26-årig man tände eld på sig själv, demonstrerade tusentals, rapporterade nyhetsbyrån AFP:s utsände.

I centrala Tunis leddes en av protesterna av islamistledaren Sadok Chourou.

TT-AFP

Publicerad: