Trafiken i gång men dödstalet stiger

New York. Dödstalet efter orkanen Sandy har nu stigit till 92 i USA, varav 38 i staden New York, enligt amerikanska medier. Kollektivtrafiken i jättestaden är begränsad men i gång.

Totalt har ovädret krävt 164 dödsoffer, inräknat förlusterna i Kanada och Karibien, där Haiti och Kuba drabbades särskilt hårt.

Fortfarande saknas människor efter ovädret. De flesta dödsfallen i New York orsakades av att träd föll ner på deras hus eller bilar. Andra dödades av elstötar när de klev på nedfallna elledningar eller drunknade i framstörtande vattenmassor.

Den totala notan efter orkanen kan bli så hög som 330 miljarder svenska kronor enligt en uppskattning från konsultbolaget Eqecat, rapporterar AFP.

New York-borna får åka gratis med tunnelbanan och bussar. Många måste ta bilen för att komma till jobbet. Men många bensinmackar saknar ström eller har slut på drivmedel.

För att underlätta transportproblemen har borgmästaren Michael Bloomberg gett order om att det måste vara minst tre personer i varje bil som kommer till Manhattan. Polisen bevakar broarna till Manhattan och tvingar förare som bryter mot ordern att vända.

Trots förstörelsen fortsätter förberedelserna inför New Yorks maraton, planerat till på söndag.

Fortfarande är flera miljoner elkunder strömlösa. Elförsörjningen kommer inte att vara helt återställd förrän den 11 november, upplyser stadens energibolag enligt AFP.

I stadsdelen Staten Island i New York har hela byggnader slitits upp från sina husgrunder, enligt Reuters.

I dag återvänder ändå president Barack Obama till sin kampanjturné, efter att ha ställt in en rad kampanjframträdanden. Han ska besöka delstaterna Wisconsin, Nevada och Colorado, enligt AFP. På onsdagen var Obama i den stormdrabbade delstaten New Jersey, där han togs emot av den republikanske guvernören Chris Christie.

Två av de tre storflygplatserna i New York öppnade för begränsad trafik på onsdagen. Den tredje, LaGuardia, väntas kunna öppna under dagen, men med begränsningar.

Stormen Sandy vållade stora skador på monumentet till minne av offren för 11 septemberattackerna 2001. Minnesmärket uppfördes på den plats på södra Manhattan där World Trade Center stod.

Översvämningen gjorde kraftig åverkan på nedre planet, där ett museum är under uppbyggnad. Även besökscentret och andra delar skadades, säger monumentets chef Joe Daniels.

Han hoppades att monumentet ska kunna öppnas så snart som möjligt efter nödvändiga reparationer. Området var på onsdagen fortfarande strömlöst.

FN:s säkerhetsråd kunde inte hålla sitt möte på onsdagen i rådets vanliga möteslokal. Anledningen var stora vattenskador i FN-högkvarteret på Manhattan, uppgav tjänstemän och diplomater. Rådets möte om bland annat Somalia fick flyttas till en tillfällig barackbyggnad som uppförts för att hysa delar av sekretariatet under det pågående renoveringsarbetet i FN-byggnaden.

TT-Reuters

Publisert: