Löfven in i EU-debatt om rörlighet

Publicerad 2015-06-23

EU. Statsminister Stefan Löfven (S) tar hjälp av sina kollegor från Benelux-länderna i kampen mot social dumpning och för "ordning och reda" på arbetsmarknaden i EU.

På ett eget litet toppmöte inför toppmötet ger sig Löfven tillsammans med de tre ländernas premiärministrar på torsdag förmiddag in i debatten om den fria rörligheten i EU.

"Att få ordning och reda på den europeiska arbetsmarknaden är en prioriterad fråga för regeringen", konstaterar Löfven i ett uttalande inför det rundabordssamtal i Bryssel som han står som värd för tillsammans med Mark Rutte (Nederländerna), Charles Michel (Belgien) och Xavier Bettel (Luxemburg).

En av de frågor som ställs är "hur kan vi stärka insatserna för att förhindra bedrägerier och missbruk med koppling till den fria rörligheten av arbetskraft och tjänster?".

Temat är ständigt hett i hela EU. I transportsektorn är ilskan stor över åkare som använder chaufförer från låglöneländer, ofta i strid med allehanda regler och avtal. I Storbritannien finns samtidigt ett allmänt missnöje med växande arbetskraftsinvandring från EU-länder i främst Östeuropa, vilket lett till krav på kvoter och begränsningar.

"Lika lön för lika arbete är den princip som måste gälla i Europa - oavsett varifrån man kommer. Både företag och arbetare tjänar på en sund konkurrens med schyssta spelregler", skriver Löfven inför mötet på torsdag.

TT:s korrespondent