Libyska kapare hade låtsasvapen

UTRIKES

Malta. Kaparna som tvingat ett libyskt Airbus-plan till Malta hade inte riktiga vapen, bara attrapper.

Hela gisslan verkar också ha klarat sig fysiskt oskadd.

Efter flera timmars gisslandrama twittrade Maltas premiärminister Joseph Muscat att de två kaparna hade gett upp. Då hade gisslan successivt släppts på Maltas internationella flygplats. Snart kom också beskedet att kaparna vill ha politisk asyl.

Planet skulle i morse från Sabha i centrala Libyen till huvudstaden Tripoli. Men i stället för att landa fortsatte det rakt norrut till Malta.

Efter landning där vidtog någon timmes spänd väntan, innan förhandlarna uppenbarligen kunde börja komma överens med kaparna . Passagerare kom ut på en framkörd trappa, för att lämna området i buss. Kvinnor och barn släpptes först.

Gillar Gaddafi

Sedan kunde ytterligare människor ses lämna planet. Och till slut kom även de sista besättningsmedlemmarna och två kapare ut. Gärningsmännen fördes bort iförda handfängsel.

Enligt medierapporter hade kaparna inrikespolitiska krav för Libyens del. De säger sig vara anhängare till den störtade och numera döde diktatorn Muammar Gaddafi.

Nyhetsmedier rapporterade att kaparna var beväpnade med minst en handgranat och pistoler. Men Muscat twittrade snart att deras vapen inte var riktiga, en första undersökning av dem gav vid handen att det var fråga om attrapper.

Vid landningen fanns 82 manliga passagerare och 28 kvinnliga, samt ett spädbarn, på planet. Besättningen uppgick till sju personer.

50 mil

Planet, en Airbus 320, kom från al-Afriqiyah, ett bolag som skapades på diktatorn Muammar Gaddafis tid för att bli ett afrikanskt lågprisbolag.

Mellan libyska kusten och Malta är det cirka 50 landmil.

Det lilla EU-landet har bara en större flygplats, några mil sydväst om huvudstaden Valletta. Medan dramat pågick hänvisades till en början inkommande flyg i första hand till italienska flygplatser, men sedan kom trafiken så sakteliga i gång igen.

Gaddafi störtades och dödades 2011.

TT